Grensoverschrijdend sporten in Annerveenschekanaal

Achter de kerk in Annerveenschekanaal is een trimparcours geopend. Als lopers van het parcours gebruik willen maken, moeten ze de Semslinie oversteken. Die grens is bekend van onder meer de Semslinieloop, die ook dit jaar vanwege corona niet kon doorgaan.

De Semslinie is de eeuwenoude scheiding tussen Drenthe en Groningen, uitgezet in 1615 door landmeter Johan Sems. De grens loopt van het Zuidlaardermeer tot aan Ter Apel en gaat voor een groot deel door Annerveenschekanaal.

Trimparcours

Initiatiefneemster van het trimparcours bij de Semslinie is Ina Oortwijn: "Ik gaf een aantal clinics en zag bordjes staan met oefeningen. Hierdoor werd ik geïnspireerd en heb ik deze trimbaan neergezet." Op het parcours zijn negen oefeningen te doen. Er kan een QR-code gescand worden en dan verschijnt er een video met een loper van de loopgroep, die de oefening voordoet.

Oortwijn merkte dat mensen tijdens de coronapandemie hunkerden naar het sociale aspect van het sporten. "Met dit parcours kunnen mensen op coronaproof bewegen en hebben ze ook de sociale interactie."

Symbolische opening

Het trimparcours is symbolisch geopend door wethouder Bas Luinge en loopgroep Baddedravers. Op de grens van de Semslinie werden de vlaggen van Drenthe en Groningen aan elkaar verbonden. Het trimparcours is een uitgezet parcours over ongeveer 1 kilometer met de negen oefeningen, waarbij het hele lichaam getraind kan worden.

Wethouder Luinge: "Wij als gemeente Aa en Hunze vinden sporten belangrijk. Daarom steunen wij dit initiatief ook. Daarnaast willen wij creatief ondernemen tijdens deze pandemie steunen."

Borden

Bij de ingang van het trimparcours staat een bord met: "U passeert nu de Semslinie." In Annerveenschekanaal staan nog drie andere borden. Het leek Oortwijn leuk om de grenzen aan te geven, zodat iedereen kan zien waar de grens gepasseerd wordt.

Bij de kerk is ook een informatiebord te vinden. "Hierop staan niet alleen alle grenzen aangegeven, maar ook de geschiedenis van de Semslinie en een foto van de originele kaart." Daarop kan je zien waar vroeger de grenzen lagen.

Semslinieloop

Elk jaar wordt door de Baddedravers de Semslinieloop georganiseerd. Een prestatieloop in en rond Annerveenschekanaal, aan weerszijden van de Semslinie. Hierbij wordt de grens enkele keren gepasseerd. Als de Semslinieloop volgend jaar weer door kan gaan, is dan duidelijk te zien waar de Semslinie ligt.

Meer over dit onderwerp:
Annerveenschekanaal Semslinie Trimparcours
Deel dit artikel: