Riool, wegen en NAM-park: Nieuw-Dordrecht gaat komend jaar stevig op de schop

Nieuw-Dordrecht staat tot juli volgend jaar stevig in de steigers. Het dorp wacht een grootschalige herinrichting waarbij een flink deel van de riolering, de wegen en het openbaar gebied wordt vernieuwd.

De werkzaamheden betreffen de Oranjedorpstraat, Sportweg, Houttuinen, Meester Koehoornstraat, Kromhout en Walevest. Dorpsvoorzitter Berend Snoek is bijzonder content met de langverwachte aanpak. "Het dorpsdeel ten noorden van de Oranjedorpstraat gaat voor driekwart op de schop." Zelden onderging het dorp een zo ingrijpende opknapbeurt.

"De riolering moet vervangen worden en dat is meteen een kans om het openbaar gebied en de wegen te vernieuwen. Werk met werk maken om de leefbaarheid in Nieuw-Dordrecht te verbeteren", aldus wethouder René van der Weide.

Langgekoesterde wensen

De meeste zaken komen voort uit wensen die de inwoners van Nieuw-Dordrecht al geruime tijd koesteren. In 2018 brachten inwoners al een behoorlijk aantal suggesties in tijdens informatieavonden over verbeteringen in hun dorp. Het halt toeroepen van hardrijders, de beroerde staat van onderhoud van vooral de Sportweg en de Koehoorn en het verbeteren van de regenafvoer kwamen voorbij.

30-kilometerzone

Het dorp wordt het komende jaar op zijn wenken bediend. Zo komt er een 30-kilometerzone in de Oranjedorpstraat vanaf de dorpsentree vanaf de N862 tot de rotonde bij supermarkt Coop. Op de Vastenow en de Klazienaveensestraat bestonden al dergelijke zones. Bij de genoemde straten worden afvalwater en regenwater apart van elkaar afgevoerd. Ook komen er verkeersplateaus om de snelheid te remmen.

NAM-park

Het NAM-park krijgt ook een langverwachte opfrisbeurt. Er komt een vijver waarin het overtollige regenwater wordt opgevangen. "Het dient ook als waterbuffer in het geval van hevige regenval", vertelt Snoek. Volgens hem wordt er verder een strandje aangelegd.

"Het moet echt een recreatief aantrekkelijk gebied worden. In de meandering komen verder stapstenen waar de kinderen overheen kunnen en komen er ook nog vissen in het water." Openstaande wensen zijn nog de aanleg van een beachvolleybalveld. Maar daarvoor ontbreekt het momenteel aan de middelen, aldus Snoek.

Als alles volgens planning verloopt, is het werk in de zomer van 2022 klaar.

Deel dit artikel: