Archeologisch onderzoek naar omgeving rond hunebed D34 bij Valthe

Fietsen langs hunebedden
Een hunebed in Drenthe © RTV Drenthe/Ineke Kemper
Onderzoekers en studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) beginnen een onderzoek naar de omgeving van hunebed D34 bij Valthe. Onderzocht wordt waar het gebied rondom het hunebed voor werd gebruikt.
Een archeologisch onderzoek rond een hunebed komt niet vaak voor, en mag alleen onder strenge voorwaarden gebeuren. Het onderzoek van de RUG concentreert zich rondom het 5.000 jaar oude bouwwerk.

Omgeving

Bekend is dat hunebedden dienden als grafkamer. Veel meer onduidelijkheid bestaat er over de rol die de omgeving rond deze eeuwenoude monumenten had. Woonden er mensen, en welke activiteiten vonden er verder plaats? Op die vragen willen de onderzoekers duidelijkheid krijgen.
Daarom duiken de archeologen de grond in op het terrein van hunebed D34. Mogelijke vondsten uit de ondergrond, zoals vuurstenen, werktuigen of aardewerk worden onderzocht om duidelijkheid te krijgen waar de mensen zich destijds mee bezighielden. Op die manier wordt in kaart gebracht welke rol het gebied had voor de hunebedbouwers.
De gemeente Borger-Odoorn heeft voor het onderzoek toestemming verleend aan de RUG. Vanaf 21 juni gaat het project van start.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.