Joop Zoetemelk over NK op de VAM: 'Lijkt wel kleine Mont Ventoux'

WIELRENNEN - Joop Zoetemelk (74) is komend weekend te gast bij het Nederlands kampioenschap wegwielrennen op en rond de VAM in Wijster. Gisteren stond de oud-Tourwinnaar voor het eerst bovenop de Drentse puist waar Anna van der Breggen en Mathieu van der Poel vorig jaar het rood-wit-blauw pakten.

"Het lijkt wel een kleine Mont Ventoux", lacht Zoetemelk als hij naar de kale berg kijkt die nog boven het huidige fietsparcours op de VAM uitsteekt. "Die zijn ze aan het klaarmaken voor volgend jaar. Daar moet nog zand en gras op. Maar zo kaal als hij er nu uitziet lijkt het de Ventoux wel."

Voor Zoetemelk is het zijn eerste bezoek aan de VAM in Wijster. En hij is oprecht blij met wat hij ziet. "Het is een heel mooie omgeving. Je kan ver weg kijken. Ik vind het formidabel hoe ze dat van een vuilnishoop gemaakt hebben."

Joop Zoetemelk over het NK op de VAM (verhaal gaat verder na de video):

'Slopend NK'

De voormalig wereldkampioen denkt dat het, net als vorig jaar, een slopend NK gaat worden. "Ik hoorde dat Van der Poel hier vorig jaar ook behoorlijk huisgehouden heeft. Het gaat nu weer slopend zijn. Veel hangt natuurlijk af van het weer. Of het heel warm wordt of dat er misschien onweer komt. Maar op zo'n parcours wint altijd de beste renner."

Parcours voor complete renner

Maar om van tevoren al meteen de naam van Van der Poel op te schrijven vindt de grote meester wat voorbarig. "Ik denk dat de meest strijdlustige renner hier gaat winnen. Het zou ook een parcours voor mij geweest kunnen zijn. Het is een prachtig parcours voor een complete renner die kan klimmen. Maar het is bijna 200 kilometer hè? Dus het zal op het laatst een zwaar parcours zijn."

Herstel na val

Zoetemelk heeft z'n fiets dit weekend thuisgelaten, want hij is nog altijd herstellende van een harde val na een aanrijding tijdens een fietstocht. Dat gebeurde vorig jaar op 20 september. "Fietsen gaat nog niet zo makkelijk. Ik hoop dat ik volgend jaar weer wat meer m'n handen kan gaan gebruiken en aan m'n stuur kan trekken. Maar dan kom ik graag een keer terug met m'n fiets, want ik vind het een heel mooie provincie", besluit Zoetemelk.

De alleskunner op de fiets werd zelf overigens Nederlands kampioen in 1971 en 1973.

Live op TV Drenthe

Het NK wielrennen is komend weekend live te zien op TV Drenthe. De wedstrijd van de vrouwen is zaterdag vanaf 12.00 uur te volgen. De uitzending van de mannen op zondag begint om 14.30 uur.

Lees ook:

Deel dit artikel: