Anthony uit Emmen juicht voor Nederland én Noord-Macedonië

Een bijzondere EK-wedstrijd voor Anthony Muhamed Sali (40) uit Emmen vanavond. Nederland speelt tegen Noord-Macedonië. Vanuit dat land vluchtte Sali bijna dertig jaar geleden naar Nederland.

Samen met familie en vrienden gaat hij de wedstrijd kijken. Op een gigantische tv in zijn eigen woonkamer. Voor welke ploeg hij is? "Nederland, 100 procent. Ik woon hier al zo lang. Maar mijn roots liggen in Macedonië, dus ik juich wel als zij scoren."

Het is voor het eerst dat zijn toenmalige vaderland meedoet aan een EK. Omdat Nederland zich al geplaatst heeft voor de achtste finales, hoopt Sali dat ze met een B-elftal spelen. Dan kan het volgens hem nog wel eens een fraai potje worden. "Noord-Macedonië wil de eer natuurlijk wel hoog houden. Het is voor hun een eer om tegen het Nederlands elftal te spelen."

Vechtersmentaliteit

De kans dat Noord-Macedonië wint, is volgens Sali niet zo groot. "Maar ze gaan echt niks weggeven hoor", voorspelt hij. "Als ik zie hoe ze voor elke meter vechten, dat geeft voor mij precies weer hoe de mentaliteit in de Balkanlanden is. Dat maakt me heel trots."

Die vechtersmentaliteit, daar herkent Sali zich wel in. "Ik ben asielzoeker geweest", legt hij uit. "Dus ik weet hoe het is om te strijden voor wat je wilt. Je krijgt het niet cadeau."

Het droomscenario vanavond is een gelijkspelletje. "Maar ik denk eigenlijk dat Nederland wel ruim gaat winnen", zegt hij.

Deel dit artikel: