Omwonenden kunnen geld lenen aan windpark in Veenkoloniën

Omwonenden van het in aanbouw zijnde windpark Drentse Monden en Oostermoer kunnen financieel profiteren door geld te lenen aan het windpark. Hiervoor worden obligaties uitgegeven. In ruil krijgen de deelnemers jaarlijks rente uitbetaald.

Het gaat om obligaties van 250 euro per stuk. Maximaal wordt drie miljoen euro opgehaald, waarbij per persoon maximaal 5.000 euro kan worden ingelegd. Na vijf jaar en twee maanden krijgt een deelnemer zijn inleg weer retour. De rente wordt jaarlijks uitbetaald.

De omwonenden zijn verdeeld in drie gebieden op basis van hoe dicht hun huizen bij het windpark staan. Als eersten krijgen, van 25 juni tot en met 9 juli, de eerste groepen (A en B) de kans zich in te schrijven. Daarna volgt fase 2, waarin de rest van Nederland zich kan inschrijven.

Omwonenden die het dichtst bij het windpark wonen, krijgen met acht procent (drie procent standaard rente plus vijf procent bonus) een hoger rentetarief dan B (vijf procent, waarvan twee procent bonusrente) en de rest van Nederland (drie procent).

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Gemeente Aa en Hunze Windmolens
Deel dit artikel: