Laatste Afghanistan-militairen terug op Drentse bodem

Een bijzonder onthaal vandaag bij de Johannes Post kazerne in Havelte. De laatste dertig militairen uit Drenthe keren terug van de missie in Afghanistan die binnenkort officieel ten einde komt.

De bus met militairen rijdt onder de poort van de Johannes Postkazerne door. Familie en vrienden staan met smart te wachten tot de deuren opengaan en ze elkaar in de armen kunnen vliegen. En dan is daar het moment, lopen de laatste 30 militairen om het hoekje en wordt er een traantje gelaten.

Einde van een tijdperk

"Je hebt echt het gevoel dat je de missie nu hebt afgesloten. Natuurlijk hadden we dat bij het weggaan uit het gebied al. Maar nu bij het thuiskomen helemaal. Het is echt mooi om iedereen weer te zien", zegt luitenant Niels.

Bijna twintig jaar hebben onze militairen gediend in Afghanistan. Zowel vanuit Havelte als Assen werden troepen gestuurd. Aan een kenmerkend tijdperk komt dan ook een einde.

"Plotseling zijn jullie terug. Je ziet dat politiek en besluitvorming wispelturig zijn en daar hebben we ons naar te voegen. Dit is een bijzonder moment, hiermee schrijf je vandaag een stukje geschiedenis", spreekt brigadegeneraal Roland de Jong de militairen toe.

9/11

Officieel eindigt de missie Resolute Support pas in september. De NAVO heeft samen met Amerika afgesproken dat op 9/11 te doen. Precies 20 ja na de aanslagen van Al Qaeda waarna het Amerikaanse leger troepen naar Afghanistan stuurde.

Groot Nederlands aandeel

Nederland heeft altijd geld en mankracht beschikbaar gesteld voor de missie om te voorkomen dat het land opnieuw een vrijhaven voor internationaal terrorisme zou worden. De oorlog kostte 25 Nederlandse militairen het leven en tientallen raakten gewond.

Het kabinet blikt in een brief aan de Tweede Kamer terug op de missie: "Zo steeg het aantal schoolgaande kinderen van 1 naar ruim 9 miljoen, nam de gemiddelde Afghaanse levensverwachting toe van 44 naar 60 jaar en groeide de Afghaanse economie. Er werden een professioneel leger en politiemacht opgebouwd. In Afghanistan zetelt inmiddels een democratisch verkozen regering, er is sprake van mediavrijheid en er bestaat een actief maatschappelijk middenveld."

Nederland wil betrokken blijven

Maar veilig is het land nog niet. Zeker niet met de Taliban die aan invloed wint en de mogelijke gevolgen van het vertrekken van de militaire troepen. Het vredesproces tussen de Afghaanse regering en de Taliban noemt het kabinet 'fragiel'. Daarnaast is economische wederopbouw extra lastig vanwege de coronapandemie.

"Nederland blijft zich daarom inzetten voor een stabiel en veilig Afghanistan", schrijft het kabinet. "De inzet is dat de Nederlandse ambassade aanwezig blijft in Kaboel, mits de veiligheidssituatie dit toestaat."

Bovendien blijft er geld gaan naar het Afghaanse leger, de instandhouding van voorzieningen zoals het internationale vliegveld in Kaboel en de wederopbouw van het land. Tot aan 2024 gaat dat om vijf miljoen euro per jaar voor het Afghan National Army Trust Fund en maximaal 200 miljoen euro aan ontwikkelingssteun.

De militairen worden door familie en vrienden onthaald (Rechten: RTV Drenthe / Josien Feitsma)

Voor de Havelter militairen is daar voorlopig geen rol in weggelegd. Zij kunnen zich voorbereiden op nieuwe missies met andere bestemmingen. Toch zal deze tijd ze wel bij blijven. "Het is nu de bedoeling dat Afghanistan zichzelf gaat redden", vertelt Luitenant Niels. "Zij hebben gezegd dat ze er klaar voor zijn dus heb ik ook het vertrouwen dat dat goed gaat komen."

Hetzelfde geldt voor Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld. Hij zat in de Tweede Kamer toen er voor het eerst over de missie besloten moest worden en wacht de militairen vandaag op bij de kazerne in zijn rol als burgemeester.

"Ik ben er trots op wat we in Afghanistan bereikt hebben en ik hoop ook dat datgene dat als wortels is neergezet als datgene kan ontkiemen dat past binnen hun samenleving. Ze moeten zich niet verplicht voelen om onze cultuur over te nemen. Maar ik hoop dat ze met dankbaarheid terug kunnen kijken op deze periode waarin mensen wat meer als gelijken naast elkaar zijn komen te staan."

Deel dit artikel: