Stelling: Pinnen bij een geldautomaat moet gratis blijven

ABN AMRO rekent binnenkort kosten voor het pinnen bij een geldautomaat. Wanneer een klant meer dan 12.000 euro per jaar opneemt, rekent de bank per transactie straks 5 euro plus 0,5 procent over het opgenomen bedrag. Ook de Rabobank voert in september in sommige gevallen pinkosten in en ING doet dat nu al. Zo mag bij deze bank een student twaalf keer gratis geld opnemen, daarna kost het 0,80 euro per transactie.

Budgetinstituut Nibud is bezorgd over die ontwikkeling en spreekt van een gebruikersboete. Pinnen van contant geld moet gratis blijven vindt de organisatie. De Consumentenbond en de ouderenbonden hebben eerder al bezorgd gereageerd. Volgens het Nibud is contant geld voor veel mensen nog erg belangrijk, bijvoorbeeld de groep van 2,5 miljoen laaggeletterden die moeite heeft met het digitaal betalingsverkeer.

ABN Amro trekt zich niets aan van die kritiek. Volgens de bank treft de maatregel slechts anderhalf procent van de klanten en worden ouderen en kwetsbare mensen niet geraakt. Bovendien zorgt het opnemen van contant geld voor extra kosten, omdat de bank controles moet uitvoeren om financiële criminaliteit tegen te gaan.

Stelling

Wat vind jij, is het terecht dat banken in sommige gevallen geld vragen voor het opnemen van contant geld? Of vind je net als het Nibud dat het pinnen van geld gratis moet blijven?

Meer over dit onderwerp:
Stelling pinnen betalen
Deel dit artikel: