Eerste biologisch afbreekbare kunstgrasveld in Emmen

Het eerste biologische afbreekbare kunstgrasveld ter wereld wordt binnenkort aangelegd in Emmen, bij voetbalverenging EHS'85 in Emmen.

Het duizend vierkante meter grote pupillenveld bestaat uit biologische afbreekbare kunstgrasgarens en korrels. Het is een gezamenlijk project van Senbis Polymer Innovations, ingenieursbureau Sweco, sportveldenbouwer AnteaSport, kunstgrasproducent Edel Grass en garenleverancier TenCate. Volgens Senbis is het veld aan het einde van de levensduur te recyclen of eindigt het als compost.

De bedrijven zeggen dat dit grote kansen biedt voor winst op milieugebied, omdat er ongeveer 3500 kunstgrasvelden zijn in Nederland.

Proefveld

Het eerste volledig biologische afbreekbare kunstgrasveld is een pilotveld, waar de gemeente Emmen en de provincie aan meebetalen. "We streven er naar om het 1 augustus te kunnen opleveren", zegt directeur Gerard Nijhoving van Senbis.

In 2018 kwamen de bedrijven met succes met het eerste biologisch afbreekbare alternatief voor de gewraakte rubberkorrels in kunstgrasvelden. Deze korrels zijn in 2019 succesvol uitgeprobeerd bij SC Erica. Inmiddels liggen ze op veel meer velden in Nederland.

Lees ook:

Deel dit artikel: