Sporthal De Goorns favoriet voor nieuw verenigingshuis Gieten

Niet De Wendeling maar sporthal De Goorns is de favoriete locatie voor een nieuw gebouw voor culturele verenigingen in Gieten. Maar De Wendeling blijft als locatie in beeld voor een verenigingsgebouw. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Aa en Hunze.

Verschillende verenigingen in Gieten kampen met een gebrek aan oefenruimte. Door het sluiten van verschillende locaties, zoals Hotel Braams en de Bethlehemkerk, vreest een aantal clubs straks nergens meer naartoe te kunnen. Noodoefenlocaties, zoals het Dr. Nassaucollege en de brandweerkazerne, zijn verre van ideaal.

Uit onderzoek van adviesbureau Lindhorst en een projectgroep met vertegenwoordigers van de gemeente en de verenigingen kwamen vier verschillende scenario's. Het scenario met aanbouw bij De Goorns geniet de voorkeur.

Kleiner voetbalveld

Bij De Goorns zijn al genoeg parkeerplaatsen en kleedkamers en het bestaande sportcafé zou ook door de verenigingen kunnen worden gebruikt. In de nieuwe aanbouw moeten twee zalen komen: een grote en een kleine. De huidige beheerder van De Goorns zou er extra taken bij krijgen, maar zou daar volgens het adviesbureau extra voor betaald moeten krijgen. De aanbouw zal naar verwachting rond de twee miljoen euro kosten.

De gemeente zal daarnaast rekening moeten houden met de naastgelegen voetbalclub VV Gieten. De aanbouw zou voor een klein deel op één van de voetbalvelden komen. Dat veld zou dus verplaatst of verkleind moeten worden. De KNVB stelt minimale eisen aan de grootte van een voetbalveld, maar volgens het adviesbureau zal het veld na een verkleining gewoon aan de regels voldoen.

De Wendeling

De drie andere scernario's uit het rapport hebben allemaal betrekking op De Wendeling, waar het adviesbureau meerdere opties voor ziet: een aanbouw, nieuwbouw aan de achterzijde of sloop van het gebouw en volledige nieuwbouw.

Begin dit jaar opperde wethouder Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen) de 52 jaar oude gymzaal als ideale optie voor een nieuw verenigingsgebouw annex dorpshuis. Ondanks de leeftijd is het gebouw goed onderhouden en verkeert het in prima staat. Een deel van het gebouw zou volgens de wethouder prima door de verenigingen gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn er al parkeerplaatsen naast De Wendeling.

Aanbouw of nieuwbouw

Voor een aanbouw zal een deel van de huidige gymzaal gebruikt moeten worden voor de geplande grote zaal. Die gymzaal voldoet niet meer aan de huidige afmetingsnormen voor bijvoorbeeld gymlessen van de basisschool. Een groot voordeel is dat er geen compleet nieuw gebouw hoeft te komen, maar vanwege de leeftijd zijn de onderhoudskosten dubbel zo hoog als bij nieuwbouw.

Sloop van De Wendeling en volledige nieuwbouw van de sporthal met een verenigingshuis als dubbelfunctie is ook mogelijk, maar is het duurste plan. Ruim drie miljoen euro moet dat kosten. Wel kunnen basisscholen dan ook weer gebruikmaken van een gymzaal met de meest recente eisen en komt er een betere ruimte voor de verenigingen. De derde optie is om de De Wendeling te behouden en een nieuw gebouw neerzetten op het achtergelegen grasveld. Kosten daarvoor: zo'n twee miljoen euro.

Na de zomer

Welk plan de gemeenteraad uiteindelijk ook kiest, de verenigingen zullen zich de komende tijd nog moeten behelpen. Pas na de zomervakantie gaat de gemeenteraad over de plannen praten. Waarschijnlijk duurt het nog een paar jaar voordat er een definitieve oplossing voor de clubs is.

Lees ook: