Armpump: 'De jas om de spier zit te strak'

TT - Een steeds vaker voorkomende blessure bij motorcoureurs is armpump. Het TT Journaal ging op bezoek bij traumachirurg Tim Timmers, die ook dokter op het circuit is dit weekend. Timmers legt uit wat armpump is.

"Sporters die hun onderarm enorm moeten gebruiken en lang moeten belasten kunnen er last van krijgen", legt Timmers uit. "Het is heel simpel: spieren kunnen kracht opbouwen als er een 'jas' of een omhulsel omheen zit. Dan kan de spier kracht opbouwen. Dat jasje moet strak om de spier heen zitten. Als je in één keer heel veel van een spier gaat vragen, dan pompt zo'n spier zich vol met bloed. Dan blaast de spier zich helemaal op en dat kan het jasje niet aan."

Timmers vervolgt: "De spier krijgt geen nieuw bloed met zuurstof meer en kan ook de afvalstoffen niet meer kwijt en dan kun je geen kracht meer zetten."

Opereren

Naast het trainen van de onderarmen is opereren ook een optie. "Je kan het wel vergelijken met een kamer waar te veel meubels in staan. Je breekt dan een muurtje weg, zodat je een grotere kamer krijgt", gaat Timmers verder. "We snijden de jas dan open, zodat er meer ruimte ontstaat. Maar de sporter moet dan direct weer gaan trainen. Anders wordt het littekenweefsel een nieuwe jas en schiet je er niks mee op. Daarom zie je coureurs, na de operatie, weer snel op de motor zitten."

Timmers is al jaren als dokter aan het TT Circuit verbonden. "Ik ben een enorme motorsportliefhebber en moest ook niet lang nadenken toen ik gevraagd werd om circuitdokter te worden."

Valentino Rossi is de favoriet van Timmers, alhoewel hij ook veel respect heeft voor Marc Márquez. "Als bovenarmspecialist, weet ik heel goed wat Márquez heeft moeten doorstaan. Daar heb ik enorm veel respect voor." De trauma-arts heeft beiden bij de TT al eens moeten helpen. "Het zijn twee ontzettend leuke mannen en ze waren heel vriendelijk."

Alles over de TT vind je op TT Drenthe

TTDrenthe.nl is dé website voor alles wat met TT in Assen te maken heeft. Op de website van TT Drenthe vind je historische verhalen, prachtige foto's en natuurlijk al het laatste nieuws.

Meer over dit onderwerp:
Assen TT TT Circuit TT Video Armpump Tim Timmers
Deel dit artikel: