Aa en Hunze laat PMD-container met fout afval komende weken staan

PMD-container
Er zit vaak verkeerd afval in de oranje container © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De gemeente Aa en Hunze gaat de komende weken alle containers met PMD-afval controleren om te zien of inwoners hun afval wel goed scheiden. Containers met een oranje deksel waarin veel verkeerd vuilnis zit, laat de vuilniswagen staan.
Volgens de gemeente zit er steeds vaker verkeerd afval in de containers die bestemd zijn voor plastic, metaal en drinkpakken. Dat vuilnis wordt door het recyclingbedrijf afgekeurd en kan dus niet worden hergebruikt.

Plastic-, metaal- en drinkverpakkingen

In de container met het oranje deksel horen lege verpakkingen van plastic, blik en karton. Dat zijn dus bijvoorbeeld de verpakkingen van vleeswaren, frisdrankblikjes of melkpakken.
Harde kunststoffen, zoals speelgoed of gieters, en andere soorten metaal en karton horen er dus niet in. Toch gaat het volgens de gemeente nog te vaak fout.

Foute bak blijft staan

Controleurs gaan daarom volgende week en in de derde week van juli met de vuilniswagens mee en zullen volgens de gemeente alle PMD-containers checken. Zit er in een container afval dat er niet in hoort, dan wordt deze niet geleegd.
"Er moet wel sprake zijn van enige vervuiling. In de regel mag er bij de sorteerder maximaal tien procent vervuiling in zitten", legt een gemeentewoordvoerder uit. Bij een verkeerd weggegooid chipszakje doet het recylingbedrijf dus niet moeilijk, maar bij een container vol wel.

Sticker

De eigenaar van de afgekeurde container wordt daar met behulp van een speciale containerhanger door de gemeente van op de hoogte gebracht. Ook krijgen alle oranje containers een sticker, waar op staat wat er in de PMD-bak hoort.
De afgekeurde containers worden overigens een dag later alsnog geleegd, maar het vuilnis gaat dan met het restafval mee.

Vuilnis is geld waard

Afval dat gerecycled kan worden, levert de gemeente geld op. Maar een afgekeurde container kost juist geld. Een woordvoerder van Aa en Hunze laat weten dat de gemeente voor een ton goed gescheiden afval 250 euro krijgt. Voor een ton afgekeurd PMD-afval moet de gemeente 75 euro betalen.
Op jaarbasis wordt er volgens Aa en Hunze ongeveer 1.200 ton PMD-afval ingezameld. Als al die tonnen goed gescheiden zijn, kan dat de gemeente een aardig zakcentje van honderdduizenden euro's opleveren.

Duurder afval

Maar dat gaat dus nog niet goed. Mede doordat er bij het PMD-afval regelmatig spullen zitten die er niet horen, zijn de afvaltarieven voor inwoners van Aa en Hunze dit jaar met enkele tientjes gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.