Cameramast staat, einde luchtverkeerstoren Eelde in zicht

Het moment dat de luchtverkeersleiding op luchthaven Groningen Airport Eelde vanaf afstand wordt geleid, komt steeds dichterbij. Vandaag zijn de camera's op de nieuwe cameramast bij het vliegveld geplaatst.

Met het hijsen van die mast is een belangrijke stap gezet naar afhandeling van vliegverkeer op afstand, in plaats vanuit de fysieke toren op de luchthaven. Nu de camera's op hun plek staan, begint de periode van aanleg van de technische infrastructuur en het uitvoerig testen van de systemen.

De nieuwe cameramast is compleet (Rechten: Luchtverkeersleiding Nederland)

Eerste luchthaven

Groningen Airport Eelde is de eerste luchthaven waar Luchtverkeersleiding Nederland op die manier luchtverkeersleiding gaat geven. Met behulp van camera's op de mast hebben luchtverkeersleiders straks via beeldschermen live zicht op het luchthaventerrein en het nabije luchtruim. Dat maakt het mogelijk het vliegverkeer op Groningen Airport Eelde te begeleiden vanuit het nog te ontwikkelen remote tower center in het LVNL-gebouw op Schiphol-Oost.

Na Groningen Airport Eelde krijgt ook Maastricht Aachen Airport een cameramast om over te schakelen op remote tower. Wanneer de mast in gebruik wordt genomen, is nog niet bekend.

Deel dit artikel: