Tbs hardnekkige stalker van jong meisje en ex-vriendin met twee jaar verlengd

De tbs met dwangverpleging van de 36-jarige Liron P. uit Zwolle is door de rechtbank in Assen met twee jaar verlengd. P. werd in 2019 veroordeeld omdat hij een meisje uit Zuidlaren vanaf haar 9e zo'n negen jaar lang had gestalkt. Ook viel hij zijn ex-vriendin uit Hardenberg lastig.

Het Drentse slachtoffer ontmoette hij op een camping in Hardenberg, waar ze met haar vader was. Hij werd daarna verliefd op het kind verklaarde hij later, en viel haar jarenlang lastig. Meerdere keren werd hij veroordeeld, maar hij bleef doorgaan. Ook toen hij gedwongen in een psychiatrische kliniek zat.

Hij stuurde brieven, appjes, Facebookberichten en ging naar de school van het meisje en de straat waar ze woonde. Ze droeg een alarmknop bij zich in de laatste periode voor zijn arrestatie, zodat ze elk moment de politie kon waarschuwen.

Schizofreen

In februari 2019 werd P. in Zuidlaren opgepakt. Hij was toen ook al drie jaar bezig met het lastigvallen van zijn ex-vriendin in Hardenberg. Hij zocht ook haar thuis op, viel haar online lastig en dreigde hun dochtertje wat aan te doen.

Uit psychiatrisch onderzoek voor de rechtszaak in juni dat jaar bleek dat hij schizofreen en drankverslaafd was. De Zwollenaar werd volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en kreeg tbs voor maximaal vier jaar.

'Slachtoffers losgelaten'

P. zit nu in een tbs-kliniek in Almere en volgens zijn behandelaars is hij nog niet uitbehandeld. Daarom eiste de officier van justitie dat de dwangbehandeling met twee jaar wordt verlengd. P. was het daarmee eens. Hij wordt komend najaar naar verwachting overgeplaatst naar een wat minder streng beveiligde kliniek in Overijssel. Als het daar goed gaat, is het de bedoeling dat hij daarna begeleid gaat wonen.

Volgens de Zwollenaar gaat het inmiddels stukken beter met hem dan twee jaar geleden. "Ik heb de keuze gemaakt mijn slachtoffers los te laten", zei hij voor de rechtbank uitspraak deed.

Lees ook:

Deel dit artikel: