Afgelopen jaar 18 militaire vluchten op vliegveld Eelde, terwijl 400 zijn toegestaan

Luchtverkeersleiding, Groningen Airport Eelde, vliegveld,
Luchtverkeersleiding op Groningen Airport Eelde © ProNews
Het afgelopen jaar zijn er 18 militaire vluchten uitgevoerd op vliegveld Eelde, terwijl er 400 zijn toegestaan. Dat blijkt uit de zogeheten handhavingsrapportage over de periode 1 april 2020-31 maart 2021. Minister Van Nieuwenhuizen heeft het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Groningen Airport Eelde blijkt zich keurig aan de regels te hebben gehouden. Zo zijn de geluidsnormen niet overschreden. In totaal waren er 138 vliegbewegingen na 23.00 uur, maar daarbij ging het om reddingsacties, medische vluchten of hulpverlening. De jaren daarvoor zat er nog een stijging in het aantal vluchten na 23.00 uur. De daling komt dan ook door de coronacrisis, aldus de inspectie.
31 vluchten zijn onderzocht omdat er van de vertrekroutes was afgeweken. Daarbij is één overtreding ontdekt, waarna de betreffende luchtvaartmaatschappij een waarschuwing heeft gekregen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.