VRD gaat zelftests uitdelen op vliegveld Eelde

Covid-19 zelftest
Een corona-zelftest © Fred van Os / RTV Drenthe
Veiligheidsregio Drenthe (VRD) gaat vanaf begin volgende week zelftests uitdelen aan mensen die met een vlucht aankomen op Groningen Airport Eelde.
"In het kader van publieke gezondheid willen wij mensen stimuleren als zij terugkomen van vakantie een zelftest af te nemen", laat een woordvoerder weten.
Dat er pas begin volgende week een begin wordt gemaakt met uitdelen komt volgens de woordvoerder doordat het ministerie de logistiek nog niet rond heeft. Op Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport is vorige week al begonnen met het uitdelen van de testen.

Minder nauwkeurig

Met de zelftests kan relatief eenvoudig door de reiziger zelf gekeken worden of diegene besmet is met covid-19. Wel is de zelftest minder nauwkeurig dan een test die door een professional wordt afgenomen in de teststraat. Daarom is de zelftest niet te gebruiken als er sprake is van coronaklachten, of als je dicht bij iemand was die corona heeft. Bij een positief resultaat uit de zelftest is het advies je daarna te melden bij de GGD.
De rijksoverheid benadrukt het belang van zelftesten na de vakantie op haar website:

Testen, testen, testen

Een zelftest gebruik je voor de zekerheid. Bijvoorbeeld als je naar je werk gaat, bij vrienden op bezoek wil of als je op een plek bent geweest waar veel andere mensen waren.
In de loop van de zomer zullen alle Nederlanders een brief op de mat krijgen over het belang van testen na vakantie. Daarbij krijgen ze ook de mogelijkheid om kosteloos zelftests te bestellen. Ook scholieren en studenten kunnen kosteloos zelftests krijgen om zich te testen in de eerste weken van het schooljaar. Het kabinet heeft daarnaast zelftests gedoneerd aan Voedselbank NL en het Armoedefonds.
Thuis een zelftest doen na aankomst is ook nodig als je al (volledig) gevaccineerd bent. Ook mensen die voorafgaand aan hun reis getest zijn, krijgen het advies bij thuiskomst een zelftest te doen. Mogelijk heeft er een besmetting plaatsgevonden in de tijd tussen de afname van de test en aankomst in Nederland.
Mensen nemen een zelftest thuis af. Wanneer de uitslag positief is, is het belangrijk dat zij de uitslag laten bevestigen bij de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD-testlocatie. Hierdoor is er kans dat de positieve uitslag van de zelftest vals alarm is. Mensen met klachten moeten zich altijd laten testen bij de GGD. Jongeren tot 27 jaar kunnen zich na de vakantie ook direct laten testen bij de GGD, ook zonder klachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.