Hoofdrol doelpuntenmachine Miedema bij monsterzege Oranje op Spelen

Vivianne Miedema
Vivianne Miedema scoort namens de Oranje Leeuwinnen op de Olympische Spelen © ANP
VOETBAL - Vivianne Miedema heeft op de Olympische Spelen meteen van zich doen spreken. De Hoogeveense had in de openingswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen tegen Zambia na een halfuur al drie keer gescoord en leidde de ploeg zo naar een monsterzege: 10-3.
De zwakke Zambianen waren geen partij voor de vice-wereldkampioen, die de wedstrijd in no-time beslist had. In de negende minuut profiteerde Miedema van een enorme blunder van de Afrikaanse doelman, waardoor ze eenvoudig voor een leeg doel de score kon openen. Met een fraai wippertje tekende Miedema in de vijftiende minuut voor haar tweede treffer, tussendoor had ook Lieke Martens het net gevonden.

Goudhaantje

Hoewel Zambia in de eerste helft nog wel wat terugdeed (3-1), bleef Oranje de doelpunten aaneenrijgen. Miedema maakte nog binnen het halfuur haar hattrick compleet en ook Martens wist nog een keer te scoren. In de slotfase van de eerste helft bepaalde Shanice van der Zanden de ruststand op 6-1.
Het duurde na rust een klein kwartier voor de Leeuwinnen opnieuw het doel vonden. Opnieuw bleek Miedema het goudhaantje. De Drentse schoot alleen voor het vijandelijke doel hard en droog de 7-1 binnen. Tot grote vreugde leidde dat overigens niet, omdat daarvoor de tegenstander te matig was.
Direct na dit doelpunt mocht de 25-jarige Miedema, die nu op 77 interlandgoals staat, op de bank uitrusten. In het laatste halfuur was haar inbreng niet meer nodig en mocht Lineth Beerensteyn in de punt van de aanval haar plaats innemen. Zij kwam een kwartier voor het einde ook op het scoreformulier (9-1), tussendoor had Jill Roord nog gescoord. De tiende treffer kwam van Victoria Pelova.
In de slotfase van het duel verslapte de concentratie bij de ploeg van coach Sarina Wiegman en wist Zambia de achterstand te verkleinen tot 10-3. Alle goals bij de Afrikanen werden gemaakt door Barbra Banda.

Spitse toch op foto

Recordinternational Sherida Spitse mistte de wedstrijd. De recordinternationals, die met haar gezin in Emmen woont, heeft een knieblessure opgelopen en is tijdens de Olympische Spelen niet inzetbaar.
Haar teamgenoten hadden voor de wedstrijd aandacht voor het missen van hun teamgenoot. Keeper Sari van Veenendaal hield op de teamfoto het shirt van Spitse vast, zoals op de foto hieronder te zien is.

Verrassing

De eerste speeldag van de Olympische Spelen kende elders meteen een grote verrassing. De Verenigde Staten, de regerend wereldkampioen, gingen met 3-0 onderuit tegen Zweden. Mocht Nederland de poule winnen en de Verenigde Staten worden in hun poule tweede, dan volgt een reprise van de WK-finale in de volgende ronde. Nederland speelt zaterdag om 13.00 de tweede poulewedstrijd tegen Brazilië.