Puck (13) wint internationale endurancewedstrijd: 'Ik ging heen om uit te rijden'

Puck Kromkamp (13) wint haar eerste internationale toernooi.
Kromkamp in actie tijdens het toernooi in België. © RTV Drenthe/Marijke Visser
De 13-jarige Puck Kromkamp uit Hooghalen kwam dinsdag, op haar paard Ugo, als eerste over de finish bij een internationale endurancewedstrijd in België. Met haar dertien jaar was ze de jongste deelnemer en één van de jongste winnaars ooit.
Een race van 105 kilometer, die zo snel mogelijk afgelegd moet worden. Een behoorlijke klus van al gauw zeven uur. Het welzijn van het paard staat daarom voorop, legt Kromkamp uit. "De race bestaat uit meerdere rondes. Voor elke ronde moet het paard gecontroleerd worden of het kan voortzetten."

Afkoelen

Ook tijdens de rondes zijn er rustmomenten waarop het paard wordt voorzien van water en eten. "Ik krijg een paar keer water aangereikt waarmee ik Ugo kan koelen. Ook zijn er grote bakken water waar hij uit kan drinken. Hierdoor koelt hij goed af", benadrukt de jonge ruiter.
Dat ze er uiteindelijk met de eerste prijs vandoor ging, had de jongeling totaal niet verwacht. "We gingen gewoon heen om de race uit te rijden. Ik had ook pas de laatste ronde door dat ik eerste kon worden", vertelt Kromkamp breed lachend.

Perspectieven Team

Het talent zit al twee jaar in het Perspectieven Team - een project geïnitieerd door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS). Daarin neemt de organisatie uitzonderlijke talenten op. "Ik train onder begeleiding van de bondscoach, daar leer ik zo veel van."
Het doel van de jonge Drent is duidelijk. "Volgend jaar is het EK in Barcelona. Daar zou ik mij heel graag voor willen kwalificeren."
Puck (13) wint internationale endurance wedstrijd: 'Ik ging heen om uit te rijden'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.