Hoogeveense geldezel krijgt cel- en taakstraf

Voor medeplichtigheid aan witwassen is een 21-jarige man uit Hoogeveen veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. Daarnaast legde de politierechter hem twee weken voorwaardelijk cel op.

De man stelde vorig jaar zijn bankrekeningen en pinpassen beschikbaar voor Marktplaatsoplichting. Met de oplichting werd vorig jaar 33.000 euro verdiend.

De Hoogevener opende bij drie verschillende banken rekeningen. Hij stond de bijbehorende pinpassen af aan zijn toen 22-jarige neef uit Gouda. Die had hem verdiensten in het vooruitzicht gesteld. Als de Hoogevener zijn passen en rekeningen beschikbaar zou stellen, dan kon hij een bedrag verdienen.

Marktplaatsoplichting

De 22-jarige neef uit Gouda werd vorig jaar mei voor Marktplaatsoplichting, computervredebreuk en witwassen veroordeeld tot een celstraf van veertien maanden cel waarvan acht voorwaardelijk. Het geld dat hij door oplichting binnenharkte, zette hij weg op een rekening van zijn neef in Hoogeveen.

Wat extra geld verdienen lonkte de Hoogevener wel, want hij had schulden gemaakt, zei hij tegen de rechter. Hij was uitgegaan van wat extra's verdienen door handel in Bitcoins. "Ik was een soort geldezel en heel naïef", zei hij.

Open kaart

De zaak begon te rollen door een aangifte van a.s.r. bank. Toen kwam er een rekening naar voren die op naam stond van de Hoogevener. Na onderzoek bleek hij meerdere rekeningen te hebben. Op deze rekeningen waren meerdere bedragen gestort, afkomstig was van Marktplaatsoplichting en Ticketswap.

Slachtoffers

Nadat de man werd benaderd door één van de slachtoffers, werd het hem te gortig. Hij wilde open kaart spelen en deed bij de politie zijn verhaal. Zijn verdiensten met de zwendel worden geschat op 697 euro. Dat bedrag betaalde hij terug. Aan één slachtoffer moet hij van de rechter nog 320 euro betalen.

'Verwerpelijke feiten'

De rechter sprak vandaag over verwerpelijke feiten. "Hij maakte de oplichting voor de man uit Gouda bewust mogelijk." De Hoogevener accepteerde dat er betalingen werden gedaan op zijn nieuw geopende rekeningen.

Hij sprak zelfs op een bepaald adres af om de passen die bij de rekeningen hoorden te overhandigen aan zijn neef uit Gouda.

Voert hij de opgelegde taakstraf van 100 uur niet uit, dan mag hij 50 dagen brommen, gaf de rechter hem mee. Twee weken celstraf gedurende een proeftijd van twee jaar voor de man op de plank liggen. De man beloofde de rechter beterschap.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Hoogeveen Marktplaats oplichting Fraude
Deel dit artikel: