Dit zijn de genomineerden voor de eerste Groene Anjer Prijs

De Groene Anjer Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De Vereniging De Hamerlanden uit Gasselte, de Stichting Veenloopcentrum Weiteveen en de Vereniging Vogelwacht Uffelte e.o. maken kans op de inspiratieprijs.

Een driekoppige jury koos de genomineerden uit een lijst van achttien voordrachten. De gelukkige ontvangt de prijs op 13 oktober 2021 uit handen van Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. Zij is tevens voorzitter van het cultuurfonds.

Inspiratie

De prijs is bedoeld om de vrijwilligers die zich inzetten voor natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe te inspireren en in het zonnetje te zetten. De prijs richt zich specifiek op vrijwilligersgroepen en zal om de twee jaar uitgereikt worden. De winnaar ontvangt drieduizend euro, de andere genomineerden krijgen een aanmoedigingsprijs van duizend euro.

Jury

De winnaar is een groep die een opvallende impuls gegeven heeft aan het behoud en de ontwikkeling van natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe. De jury bestaat uit Michiel Gerding, Jan Grotenhuis en Joop Verburg. De Groene Anjer Prijs wordt tegelijkertijd met de Harry de Vroome penning van het Drentse Landschap uitgereikt.

Dit zijn ze

Het doel van de Vereniging De Hamerlanden is om de natuur nabij Kostvlies in Gasselte zo goed mogelijk te beheren, te behouden, te beschermen, te ontwikkelen en te stimuleren zodat bewoners en bezoekers ervan kunnen genieten. Vorig jaar heeft de vereniging samen met bewoners en Stichting Het Drentse Landschap het zandgat verworven.

Vrijwilligers van de Stichting Veenloopcentrum Weiteveen leiden bezoekers rond in het Bargerveen. In 2019 waren dat 2540 geïnteresseerden. Tijdens het 'veenlopen' maken ze kennis met de bijzondere waarden van dit natuurgebied. Daarnaast houden de vrijwilligers zich al jarenlang bezig met het monitoren en het uitvoeren van beheerwerkzaamheden.

De werkgroepen van de Vereniging Vogelwacht Uffelte e.o. zetten zich in voor de bescherming en het in kaart brengen van verschillende vogelpopulaties zoals kerkuilen, steenuilen, torenvalken en weidevogels. De vereniging telt zevenhonderdvijftig leden en honderd vrijwilligers en ontplooit al tientallen jaren een scala aan activiteiten waaronder excursies, lezingen en tentoonstellingen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws Drentse natuur vrijwilligers
Deel dit artikel: