Miedema speelt met twee goals opnieuw hoofdrol op Olympische Spelen

ANP-434294275
Vivianne Miedema viert haar tweede doelpunt tegen Brazilië © AFP / Kohei Chibahara
VOETBAL - Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal heeft in de tweede poulewedstrijd op de Olympische Spelen gelijkgespeeld. Na een ruststand van 1-1 werd het in een aantrekkelijk duel vol fouten tegen Brazilië 3-3.
Al na twee minuten schoot spits Vivianne Miedema uit Hoogeveen de 1-0 binnen nadat ze knap de bal had aangenomen en wegdraaide bij een Braziliaanse verdedigster. Brazilië dacht vijf minuten later een penalty te mogen nemen vanwege hands, maar de VAR draaide de beslissing van de scheidsrechter terug vanwege buitenspel.
Nederland liet vervolgens de Braziliaansen het spel maken en verdedigde niet alert bij de gelijkmaker, na ruim een kwartier gemaakt door Debinha. Lieke Martens mocht na 25 minuten alleen op de Braziliaanse keeper af, maar haar doelpoging ging naast.

Weer Miedema

Na een klein uur spelen kwam Oranje op 2-1 toen de Braziliaanse keeper Bárbara een ogenschijnlijk houdbare kopbal van opnieuw Miedema door haar vingers liet glippen. Van die voorsprong kon Nederland niet lang genieten want vijf minuten later veroorzaakte Stefanie van der Gragt een strafschop die benut werd door Marta voor de hernieuwde gelijkmaker.
Verdedigend geknoei en een slechte terugspeelbal van Nouwen zorgden er enkele minuten later voor dat invalster Ludmila Brazilië op voorsprong schoot. In het vervolg drong Nederland aan. Dominique Janssen schoot met een fraaie vrije trap in de 79e minuut de 3-3 binnen.

Kwartfinale tegen Verenigde Staten?

Brazilië was op de papier de lastigste tegenstander in de poule. Voor Oranje resteert dinsdag nog een wedstrijd tegen het zwakke China. Bij winst stuiten de 'Leeuwinnen' mogelijk op wereldkampioen de Verenigde Staten in de kwartfinale.
Miedema was in de vorige poulewedstrijd tegen Zambia (10-3) ook al trefzeker. De Hoogeveense spits schreef vier goals op haar naam.