Bekijk hier de races in de WK Zijspannen in Assen terug

MOTORSPORT - Vroeger was het traditie bij de TT, eind juni: De zijspanklasse als afsluiter van het evenement. Dit om de uittocht van de vele motorfans iets geleidelijker te laten verlopen. Overigens veranderde dat toen Egbert Streuer in de jaren '80 de sport met drie wereldtitels op de kaart zette in ons land. Dit jaar sloten de driewielers de WK Superbikes in Assen af.

Veertien combinaties stonden er zaterdag en zondag op de starting-grid, met daarbij vier Drenten: Bennie Streuer (terug na zijn crash in april), Ilse de Haas (als passagier van vijfvoudig wereldkampioen Päivärinta), Kees Endeveld en Jeroen Schmitz (die met de Britt Biggs in Assen een wildcard had)

De absolute winnaars van het weekend werden de Zwitsers Schlosser en Fries. Zij wonnen beide races en verstevigden daarmee hun leidende positie in de WK-stand. Ellis Todd en Emanuel Clement (die 13e en 2e werden) staan nog altijd 2e, maar hebben precies halverwege het seizoen een achterstand van 32 punten. Op plek 3 blijven Päïvärinta en De Haas staan, met 113 punten.

Maar hét verhaal van dit weekend was toch wel de bijzondere rentree van Bennie Streuer, die samen met Jeroen Remmé (in hun eerste wedstrijd samen) in de eerste race knap 3e werd maar later werd gediskwalificeerd vanwege te weinig gewicht.

Bekijk hieronder race 1 terug, waarna Kees Endeveld overigens zijn afscheid aankondigde...

Race 2

Ook race 2 werd een prooi voor Schlosser en Fries. Ze profiteren optimaal van het uitvallen van regerend wereldkampioen Reeves, met zijn passagier Rousseau. Dit duo, teamgenoten van Streuer/Remmé, ging lang aan de leiding. En dat in een vermakelijke wedstrijd, met vijf combinaties die lang vochten om de overwinning. Daarachter reden Streuer en Remmé een prima race, tot ze uitvielen vanwege een defecte sensor.

Ilse de Haas en Pekka Päivärinta hadden lang uitzicht op eremetaal, maar wat voorafgaand aan dit weekend eigenlijk vaste prik was bleek in Assen teveel gevraagd. Geen podiumplek dus, maar de vierde plaats. Achter De Haas reed de Brit Biggs, met passagier Jeroen Schmitz uit Roswinkel, naar een keurige vijfde plaats. Kees Endeveld en Hendrik Crome sloten een moeizaam weekend (met toch prima rondetijden) af met plek 9.

Bekijk hieronder een compilatie van race 2...

Deel dit artikel: