Ruzie om USB-stick in Ruinerwold leidt tot letsel, schadevergoeding en werkstraf

Een 62-jarige man uit Ruinerwold is wegens mishandelingen door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur, waarvan 120 uur voorwaardelijk.

Op 18 oktober vorig jaar kreeg de man bezoek van de minderjarige dochter van de ex-vriendin van zijn zoon. Ze wilde een USB-stick met foto's en muziekbestanden bij de man ophalen, maar die weigerde de stick af te geven. Hij voelde zich geïntimideerd, zei hij op zitting. Het meisje was met zeven andere personen in twee auto's op zijn erf komen aanrijden.

Toen ze bij zijn deur stond, stuurde de man haar weg, maar daar gaf ze geen gehoor aan. Daarop pakte de man haar bij haar nek en dirigeerde haar naar de straat. "Dat deed ik zachtjes", zei hij tegen de rechter. Volgens het meisje zou de man haar bij haar keel hebben gegrepen. Maar de man ontkent stellig.

Ruit gesneuveld

Een kennis van de moeder van het meisje bemoeide zich ook met de zaak en stapte uit één van de twee auto's. De Ruinerwolder was inmiddels met een stok naar buiten gekomen en sloeg daarmee tegen de ruit van één van de auto's, die daardoor sneuvelde. De Ruinerwolder zou de kennis daarna ook hebben geslagen, met hoofdletsel en een vingerbreuk tot gevolg.

Volgens de raadsvrouw was de 62-jarige Ruinerwolder die dag lastiggevallen met telefoontjes vanwege de USB-stick. "Noem het gerust stalken. Het was voor hem beangstigend", zei ze. Toen de twee auto's laat op de avond met daarin acht personen zijn oprit op reden, had hij uit noodweer gehandeld, zei ze. "Mijn cliënt mag zijn huis en haard beschermen."

Keurige staat van dienst

De politierechter vond noodweer niet bewezen. Wel begreep hij dat de Ruinerwolder zich geïntimideerd voelde. Hij stelde dat de man de politie had moeten bellen en in huis had moeten blijven. De Ruinerwolder heeft een blanco strafblad. De rechter sprak over 'een keurige staat van dienst'.

Aan de slachtoffers moet hij 1250 euro schadevergoeding betalen. Daarvan is 150 euro smartengeld voor het meisje.

Deel dit artikel: