Hondeneigenaren op zoek naar tips: 'Honden zijn opeens alleen thuis'

Hondeneigenaren opzoek naar tips.
Gedragstherapeut Maaike Aanraad in de tuin met honden © RTV Drenthe/Marcel Drent
Een toename aan vragen over honden die opeens alleen gelaten worden. Dat is de conclusie die Maaike Aanraad en haar collega's trekken. Aanraad is een gedragstherapeut voor honden een krijgt dagelijks telefoontjes van mensen met vragen.
Op de Natte Neuzen Hoeve in Ruinerwold is het niet alleen ontzettend druk met de puppycursussen die ingehaald moeten worden, maar ook de telefoon staat roodgloeiend. Nu mensen weer wat meer naar hun werk mogen, betekent dat voor hun hond dat ze meer alleen zijn. En dat levert soms problemen op.

Oefenen met je hond

"Verlatingsangst, bang om alleen te zijn", zo noemt Aanraad een paar voorkomende problemen op. "Nu is wel het moment om er wat aan te doen. Het is nu vakantie en hierin kan je alvast oefenen met je hond voordat je straks weer meer dagen naar kantoor gaat."
De gedragstherapeut geeft vaak een aantal basistips mee aan de hondeneigenaren. "Oefen veel met het alleen zijn en bouw het rustig op. Zorg altijd dat je hetzelfde zegt wanneer je even weggaat en maak er geen big deal van."
Wat ook kan helpen is een veilige plek voor de hond(en). "Als een hond graag in de keuken ligt, zorg dan ook dat deze daarbij kan. Denk er wel om dat je alles opruimt, zodat hij of zij niet alles kapot maakt als de hond zich verveelt."
Hondeneigenaren opzoek naar tips: 'Honden zijn opeens alleen thuis'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.