Nederlandse handbalsters verliezen voor het eerst in Tokio

HANDBAL - De Nederlandse handbalvrouwen zijn bij de Olympische Spelen niet langer ongeslagen. Regerend Europees kampioen Noorwegen was in Tokio met 29-27 te sterk voor de regerend wereldkampioen.

Voor Oranje, met in het team onder anderen Merel Freriks uit Borger en oud-Emmense Lois Abbingh, had de nederlaag geen gevolgen. Het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade had zich na zeges op Japan (32-21), Zuid-Korea (43-36) en Angola (37-28) al verzekerd van een plek in de kwartfinales. Datzelfde gold voor Noorwegen, dat met vier overwinningen uit vier duels koploper is in groep A.

Noorwegen had lange tijd de leiding, maar de Nederlandse handbalsters kwamen bij 20-20 langszij. Tot 25-25 ging het daarna gelijk op, maar Noorwegen maakte in het slot het verschil.

'Iets te veel foutjes'

Inger Smits maakte zeven doelpunten voor Nederland en Danick Snelder vijf. "We balen natuurlijk wel van deze nederlaag", gaf Smits toe bij de NOS. "We waren er dichtbij, maar uiteindelijk kwamen we net tekort. We maakten iets te veel foutjes. We hebben echter ook veel goede dingen laten zien in deze wedstrijd en zelf heb ik eveneens een lekkere partij gespeeld. Dat moet je meenemen in het vervolg van het toernooi. Verliezen is nooit leuk, maar je kunt op slechtere momenten verliezen."

Volgens Smits staat Oranje er in Tokio prima voor. "Ik denk dat we heel goed in het toernooi groeien. We hebben tot dusver vier heel goede wedstrijden gespeeld. Noorwegen is echt een topland. Ik denk dat we qua niveau daar nu heel dicht tegenaan zitten."

Nog één poulewedstrijd te gaan

Nederland, dat vijf jaar geleden in Rio de Janeiro in de strijd om het brons van Noorwegen verloor, sluit de poulefase af met een wedstrijd tegen Montenegro.

Lees ook:

Deel dit artikel: