Alsnog een streep door de 39e editie van Sweelpop

Sweelpop
In 2019 was het nog ouderwets gezellig op sportpark 't Alterbarg in Zweeloo © Kim Stellingwerf
De organisatie van Sweelpop heeft alsnog besloten het popfestival in Zweeloo dit jaar niet door te laten gaan. De Stichting Sweelpop Zweeloo wilde het kort geding van festivalorganisator ID&T tegen de overheid afwachten om te kijken of er nog wat mogelijk was voor eendaagse festivals met meer dan 750 bezoekers, maar die rechtszaak gaat niet door. Daarmee gaat er ook een streep door de 39e editie van Sweelpop.
De Sweelpop-organisatie laat weten dat ze, ondanks de teleurstelling, blij is dat er nu duidelijkheid is. Gisteren was de hoop nog gevestigd op het kort geding. Dat had ID&T al aangekondigd nadat het kabinet vorige maand een streep zette door meerdaagse festivals. Dat besluit was volgens ID&T niet goed gemotiveerd. De rechtszaak werd uitgesteld toen bekend werd dat het kabinet maandag met een apart besluit zou komen over de eendaage festivals.
Dat ID&T de zaak nu alsnog intrekt komt omdat het kabinet inmiddels, samen met het Outbreak Management Team, wél gezorgd voor een uitgebreide onderbouwing over waarom festivals vanwege de coronapandemie niet mogen doorgaan. Daardoor denkt ID&T geen kans van slagen meer te hebben bij de rechter.

'750 bezoekers is te weinig'

Eendaagse festivals mogen alleen onder strenge voorwaarden doorgaan, maakte demissionair premier Rutte maandag bekend: ze moeten in de buitenlucht zijn en er mogen maximaal 750 bezoekers komen. Sweelpop, waar in het verleden bands als Van Dik Hout, Bløf en Racoon optraden, trekt jaarlijks zo'n 2.000 bezoekers en zou dus fors moeten inkrimpen. "En dat is voor ons financieel niet mogelijk", zegt voorzitter Mark Nijenbanning. De organisatie komt dan niet uit de kosten.
"Bovendien zijn er in de voorverkoop al zo'n 800 kaarten verkocht en dat is al te veel", vervolgt hij. Dat maakt het extra zuur, omdat de organisatie juist blij was met de goede voorverkoop tot nu toe.
Ook vorig jaar ging de 39e editie van Sweelpop vanwege de coronapandemie niet door. Dit jaar zouden onder andere Diggy Dex, Snelle en Hannah Mae op 20 augustus optreden op sportpark 't Alterbarg. Mensen die al een kaartje hadden gekocht, krijgen binnenkort bericht van de organisatie.

Samenwerking met culturele gemeente

"We blijven doorgaan met dezelfde positiviteit", laat Nijenbanning weten. Volgend jaar bestaat het popfestival 40 jaar. Coevorden is dan ook culturele gemeente van Drenthe. "We hebben de samenwerking gezocht en zijn allerlei ideeën aan het uitwerken", zegt Nijenbanning. Inhoudelijk mag hij er nog niks over zeggen, maar één ding staat als een paal boven water: "We gaan het dubbel en dwars inhalen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.