Randstad: 'Vraag naar schoonmakers in Drenthe verdubbeld'

In Drenthe stonden vorige maand 170 vacatures voor schoonmaker open. Dat is dubbel zoveel als in juli vorig jaar, meldt uitzendbureau Randstad Nederland.

Het totaal aantal vacatures in onze provincie is sowieso gestegen: in juli vorig jaar stonden er nog bijna 2.200 vacatures open, in juli dit jaar waren dat bijna 3.900.

Top 5 functies

Na schoonmakers is er in Drenthe de meeste vraag naar verkopers. Op de derde plaats staan elektromonteurs, gevolgd door logistiek medewerkers/magazijnmedewerkers. Monteurs voor werktuigen en machines sluiten de top vijf.

Top 5 vakgebieden

Het vakgebied waarin de meeste vacatures openstaan, is in Drenthe techniek. Daarna volgen de vakgebieden bouw, verkoop en marketing, zorg en als laatste transport en logistiek. Het gaat binnen die vakgebieden om veel verschillende functies.

Randstad baseert bovenstaande cijfers niet alleen op vacatures bij het eigen uitzendbureau, maar ook van andere uitzendbureaus.

'Bij- en omscholing essentieel'

Christiaan Smilde, regiodirecteur Noord-Oost bij Randstad Nederland, ziet dat de instroom vanuit het onderwijs momenteel onvoldoende is om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen. "Onder andere met om- en bijscholing kunnen we op korte termijn bijdragen aan het oplossen van een deel van de schaarste." Het uitzendbureau startte daarom een jaar geleden ook met een eigen opleidings- en ontwikkelingsprogramma.

De schaarste heeft volgens Smilde ook gevolgen voor de economische groei. "Door de aanhoudende schaarste in bepaalde sectoren kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten. Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei."

Deel dit artikel: