Schilderij met bijzonder verhaal geschonken aan Stedelijk Museum Meppel

Schilderij Stien Eelsingh Schenking conservator Mieke Mulders (l) en schenker Berrie Land (r)
Conservator Mieke Mulders en schenker Berrie Land met het schilderij van Stien Eelsingh © Stedelijk Museum Meppel
Het Stedelijk Museum Meppel heeft een nieuwe aanwinst: het schilderij Margrieten op blauwe vaas van de kunstenaar Stien Eelsingh (1903-1964). Het schilderij is geschonken door Berrie Land uit Meppel, die er ook nog een bijzonder verhaal bij had.
Berries vader, Jo Land, had een vervoersbedrijf met garage in Zwolle, maar in zijn vrije tijd was hij kunstenaar. Hij kreeg les van Eelsingh bij schildervereniging Het Palet in het Hopmanshuis in Zwolle. Toen Eelsingh onderweg naar klas eens met autopech kwam te staan, repareerde Jo Land haar auto. Ze betaalde hem met het schilderij. Eelsingh zou wel vaker met kunst betaald hebben, aldus het museum. Het werk was niet gesigneerd, maar Eelsingh beloofde dat nog te komen doen. Daar is het echter nooit van gekomen.
(verhaal gaat verder onder de foto)
Garage Jo Land in Zwolle
De garage van Jo Land in Zwolle, aan de Blijmarkt © Stedelijk Museum Meppel
Eelsingh maakte zowel klassieke als expressionistische kunstwerken. Het aan het Stedelijk Museum Meppel geschonken schilderij Margrieten op blauwe vaas is met olieverf geschilderd rond 1950.
Het schilderij is vanaf morgen in het Stedelijk Museum Meppel te bewonderen. Het museum heeft bijna 40 werken van Eelsingh in bezit.

Wie was Stien Eelsingh?

Eelsingh werd geboren in 1903 in Zwolle. Ze wilde graag kunstenaar worden. Haar ouders vonden dit echter geen geschikte carrière voor hun dochter. Desondanks wist Eelsingh in de jaren '30 tot drie keer toe de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst te winnen. Die ontving zij uit handen van koningin Wilhelmina.
Eelsingh ging in Amsterdam wonen, maar moest vanwege het toenemende oorlogsgeweld in 1942 de stad verlaten. Ze ging in Staphorst wonen, waar ze met behulp van kunstvrienden een onbewoonbaar verklaarde boerderij omtoverde tot cultureel middelpunt van het oosten van Nederland. Ze overleed in 1964.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.