Vekaansiewark: Sanne (18) plukt bloemen in Bovensmilde voor haar vakantiegeld

RTV Drenthe neemt een kijkje bij bijzondere vakantiebaantjes.
Sanne (18) tijdens haar vakantiebaantje als bloemenplukker. © RTV Drenthe/Marcel Drent
De hele week is RTV Drenthe in de ban van bijzondere vakantiebaantjes onder de noemer Vekaansiewark. Vandaag lopen we mee met Sanne Middelbos, die al vijf jaar lang haar geld verdient tussen de droogbloemen.
Hoge laarzen, niet bang zijn om vies te worden en een goede oog-handcoördinatie. Dat zijn kenmerken van een goede bloemenplukker op de droogbloemkwekerij in Bovensmilde. Gelukkig bezit de 18-jarige Sanne die naar eigen zeggen allemaal. "Je moet wel houden van hard werken", vertelt ze. "En daarnaast is het is gewoon heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn. En natuurlijk is er tijd om te ouwehoeren."
Per toeval kwam Sanne terecht tussen de droogbloemen. "Ik zat op het Gomarus College in Assen. Daar zag ik een flyer hangen. Samen met wat vriendinnen zijn we hier toen begonnen. Zij zijn inmiddels allemaal al gestopt, maar ik ben er nog steeds."

Oogstseizoen

Zo'n veertig jongeren staan in het veld bij Maatschap Bruggenkamp. Het bedrijf viert dit jaar het veertigjarig bestaan. Al die jaren werken ze tijdens het oogstseizoen met jongeren uit de buurt. "We zijn er ooit mee begonnen en het werkt gewoon fijn", legt Tina Bruggenkamp uit.
Bij de droogbloemkwekerij zijn ze nog steeds op zoek naar jongeren die ook mee willen helpen. "We hebben wel 180 aanmeldingen nodig om hier op één dag met zestig mensen in het veld te kunnen staan. Niet iedereen kan altijd elke dag werken, dus wij zijn eigenlijk altijd op zoek naar meer jongeren", vertelt Bruggenkamp.
Bekijk hieronder de video over de bijzondere bijbaan.
Vekaansiewark: Sanne (18) plukt bloemen voor haar vakantiegeld

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.