Experiment Isala met bloedtransport via drone smaakt naar meer

Bloedmonsters kunnen net zo goed door de lucht als over de grond worden vervoerd. Voor de kwaliteit van het bloed maakt het geen verschil, concludeert ziekenhuis Isala. Als proef liet het ziekenhuis een drone vliegen tussen de vestigingen in Meppel en Zwolle.

Om de stabiliteit van de laboratoriumuitslagen te onderzoeken zijn vier testvluchten gedaan, verspreid over twee dagen. De ANWB voert de vliegoperaties uit.

'Geen effect op de laboratoriumuitslagen'

Uiteindelijk werd bloed van twintig vrijwilligers door de lucht vervoerd en dat bloed werd door het ziekenhuis vergeleken met de waarden in bloed dat met een auto naar een bestemming was gebracht.

"Uit het onderzoek blijkt dat dronetransport geen effect heeft op de laboratoriumuitslagen", zegt Isala, dat enthousiast is geworden over het vervoer van bloed met drones. In geval van nood kunnen de onbemande toestellen snel bloed van de ene naar de andere locatie brengen.

De experimenten in de buurt van Zwolle duren nog drie jaar. De bouwer werkt aan een drone die in alle weersomstandigheden kan vliegen. Bovendien moet de wet nog worden aangepast om de vluchten mogelijk te maken.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Meppel Zwolle drone Isala bloed bloedtransport
Deel dit artikel: