Kruispunt Boermarkeweg Emmen gaat volgend voorjaar op de schop

Boermarkeweg Emmen
De Boermarkeweg ter hoogte van de afslag met de Van Schaikweg. Dit kruispunt wordt vergroot, aldus de gemeente. © RTV Drenthe / Rien Kort
Volgend voorjaar wordt de Boermarkeweg aangepakt, een van de drukste verkeersaders van Emmen. Als het project klaar is moet het verkeer beter kunnen doorrijden.
De gemeente heeft nog steeds plannen om de Boermarkeweg te verdubbelen. De weg geldt als een belangrijke ontsluitingsweg voor het centrum. Verder liggen het Scheper Ziekenhuis en het Esdal College langs deze weg. De afgelopen jaren gebeurde het regelmatig dat het verkeer bijna vast komt te zitten. Omdat het nog steeds drukker wordt, wilde de gemeente de Boermarkeweg verdubbelen naar een vierbaansweg.
Vanwege bezuinigingen ging dat plan de ijskast in en koos de gemeente voor een simpeler aanpak.
Rechtsaf
Vooral de kruising met de Van Schaikweg wordt veranderd. "Op de Boermarkeweg maken we extra opstelvakken voor verkeer dat rechtsaf wil slaan, in de richting van de Wilhelminastraat", legt woordvoerder Jeanine de Vries uit. "Daardoor is de verkeersstroom op deze kruising beter te sturen."
Verder worden alle verkeerslichten op de Boermarkeweg aan elkaar gekoppeld. "Hierdoor kunnen we een groene golf creëren."
Afslag Angelsloërdijk
Je kunt straks niet meer met de auto de Angelsloërdijk op. Alleen het oversteekpunt voor fietsers blijft voorlopig bestaan. Aan de andere kant wordt de Angelsloërdijk aangesloten op de Statenweg, waardoor er een compleet nieuw kruispunt op die plek komt.
Omdat er dan toch al gewerkt wordt in dat gebied legt de gemeente ook riolering tussen de Angelsloërdijk en het ziekenhuis.
Beperkte ruimte
Een aantal bewoners van Oud Emmen maken zich zorgen, laat Lambertus Nijhoving van het wijkbestuur weten. "De extra afslagen komen vanwege de beperkte ruimte strak langs de percelen van aanwonenden", vertelt hij. Bovendien vreest de buurt overlast door hardrijders.
Volgens Nijhoving is daarom een aantal suggesties met de gemeente besproken. "Zoals intelligente verkeerslichten die de groene golf onderbreken zodra iemand zich niet aan de snelheid houdt. Verder is ook de mogelijkheid van flitspalen besproken."
De wijk houdt verder haar hart vast als de verdubbeling van de weg alsnog doorgaat. Nijhoving: "Het is gewoon een krappe bedoening. Volgens mij is het in dat geval noodzakelijk enkele bewoners uit te kopen voor hun grond. Anders komen bewoners wel heel dicht op een vierbaansweg te zitten. Er is gewoon ruimtegebrek."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.