Brieven omstreden Nextdoor-app duiken op in Oranjedorp

Een aantal inwoners van Oranjedorp heeft in de afgelopen weken een brief van de omstreden applicatie Nextdoor ontvangen. Het bericht was ondertekend met de naam van een buurtbewoonster, maar zij blijkt niets met de verzending van de brieven te maken te hebben. Inmiddels is er contact gezocht met de politie. Ontvangers wordt aangeraden de brief weg te gooien en er verder niets mee te doen.

Sinds 2019 verschijnen er regelmatig berichten over Nextdoor. Mensen worden gevraagd om mee te doen aan de app waarmee je 'buren leert kennen, informatie kunt delen of spullen en diensten met elkaar kunt delen.'

Een kopie van de brief die bij bewoners aan de Bladderswijk OZ op de deurmat plofte. (Rechten: Facebook Activiteiten Oranjedorp)

Opgelicht

De politie en televisieprogramma's zoals Opgelicht en Radar waarschuwen consumenten voor het gebruik van Nextdoor. "Wie de app gebruikt, geeft het bedrijf toestemming om zijn of haar persoonlijke informatie te gebruiken voor promotionele doeleinden", meldt Opgelicht.

Mensen uit wiens naam de brief is verstuurd weten van niets en stellen dat er sprake is van identiteitsfraude. Sommigen hebben daarom aangifte gedaan volgens het consumentenprogramma.

Legitiem

Nextdoor laat in een reactie weten dat uitnodigingsbrieven alleen worden verstuurd, nadat geverifieerde Nextdoor-leden hier zelf toestemming voor hebben verleend. "Dit zijn legitieme uitnodigingsbrieven", laat een woordvoerder weten. "Altijd moeten leden meer dan één keer bevestigen dat er uit hun naam een uitnodiging wordt verstuurd." Het gegeven dat brieven met de naam van buurtbewoners zonder diens medeweten worden verzonden klopt dus niet, stelt Nextdoor.

Meer over dit onderwerp:
oplichting oranjedorp nextdoor app opgelicht
Deel dit artikel: