Klusjesman Josef B. van Ruinerwold moet zich in november voor rechtbank verantwoorden

Tekening 1 Josef B.
Josef B. met zijn advocaat Yehudi Moszkowicz tijdens een eerdere zitting © Janneke de Jonge
De rechtszaak tegen de klusjesman van Ruinerwold wordt op 11 november inhoudelijk behandeld. De Oostenrijker Josef B. (60) was de steun en toeverlaat van vader Gerrit Jan van D. en wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving van de kinderen.
Op 21 september staat nog een regiezitting in deze zaak gepland. Tijdens die zitting kunnen onderzoekswensen worden ingediend. "Een onzinnige zitting", aldus de advocaat van B. Yehudi Moszkowicz. "De rechtbank weet dat ik geen onderzoekswensen ga indienen. Wat mij betreft hadden we de zaak in september al inhoudelijk kunnen behandelen." Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat ook het OM geen onderzoekswensen meer heeft. Omdat Josef B. niet in voorarrest zit, is het onduidelijk wat er dan wel besproken wordt tijdens de regiezitting.
Josef B. werd bij de politie-inval in oktober 2019 in de boerderij in Ruinerwold meteen aangehouden. Hij heeft ruim een jaar in voorarrest gezeten. In oktober vorig jaar werd hij in vrijheid gesteld in afwachting van zijn rechtszaak.

Huurder en klusjesman

Josef B. was de huurder van de boerderij aan de Buitenhuizerweg, waar het gezin vanaf 2010 tot oktober 2019 verborgen zat. Hij hielp de vader en zijn zes kinderen aan onderdak, en zorgde ervoor dat nieuwsgierigen op afstand bleven. Verder deed Josef B. de boodschappen voor het gezin en vertimmerde hij ondertussen de boerderij, die zwaar vervallen was. Daarvoor had de Oostenrijker een deal gesloten met de eigenaar van het pand. Hij huurde het voor een zacht prijsje, en Josef B. - van beroep meestertimmerman - knapte als tegenprestatie de boerderij al die jaren helemaal op.
Klusjesman Josef B. was een volgeling van zelfbenoemd aartsvader Gerrit Jan van D. en ontkent alle beschuldigingen. Hij deed enkel de boodschappen en het onderhoud van de boerderij. Volgens hem gebeurde er op de boerderij niks strafbaars, en waren de kinderen vrij om de boerderij te verlaten. Ook beweert hij de kinderen nooit persoonlijk te hebben gezien, behalve dan de oudste. Die moest namens vader, na diens beroerte, Josef werkopdrachten geven.
Boerderij van gezin in Ruinerwold
Boerderij van gezin in Ruinerwold © RTV Drenthe / Fred van Os
De strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D. is begin maart door de rechtbank in Assen stopgezet. Door de gevolgen van een hersenbloeding is hij niet in staat om een eerlijk proces te voeren. De aanklachten tegen hem zijn daardoor komen te vervallen. Hij werd verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van al zijn negen kinderen, van mishandeling en van seksueel misbruik van twee van de oudste kinderen.
De 68-jarige Gerrit Jan van D. predikte jarenlang zijn eigen geloof, waar hij zijn negen kinderen aan onderwierp. De laatste tien jaar, tot hun ontdekking in oktober 2019, woonde Van D. met de jongste zes kinderen in een afgelegen boerderij in Ruinerwold. Dan neemt een van de zoons de benen en vraagt bij een lokale kroegbaas om hulp. De politie wordt gebeld en die ontdekt het gezin in de afgelegen boerderij. De zes jongsten waren nergens geregistreerd, de drie oudsten wel. Daarvoor woonde het gezin in Meppel, Staphorst, Zwartsluis en Hasselt.

Civiele procedure

Overigens starten de oudste vier kinderen van Gerrit Jan van D. nog wel een civiele procedure tegen hem. Het is voor Shin, Mar Jan, Edino en Israel nog steeds een grote teleurstelling dat hun vader niet strafrechtelijk wordt vervolgd. Voor de verhuizing naar Ruinerwold in 2010 waren de oudste drie het gezin al ontvlucht. De oudste vier kinderen van het Ruinerwold-gezin hebben via hun advocaat Corinne Jeekel beslag gelegd op het door het Openbaar Ministerie in beslag genomen geld van vader Gerrit Jan van D.
Het gaat om een bedrag van ruim 95.000 euro. Dat geld was in beslag genomen toen in oktober 2019 de inval werd gedaan in de boerderij in Ruinerwold. Het OM wilde dat geld terug geven aan Van D. Een civiele zaak kan overigens lang duren en wordt vooral schriftelijk afgehandeld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.