Stichting naar Raad van State om parkeerplekken bij zwemplas Kibbelkoele

De Kibbelkoele bij Schoonoord
De Kibbelkoele bij Schoonoord © Van Oost Media
Stichting Platform Keelbos wil dat de gemeente Coevorden ervoor zorgt dat afgesloten parkeerplaatsen bij zwemplas Kibbelkoele weer opengaan. Daarom is de stichting naar de Raad van State gestapt.
Staatsbosbeheer, de eigenaar van de Kibbelkoele, heeft een paar jaar geleden op vier parkeerplaatsen bordjes opgehangen dat er tussen zonsondergang en zonsopkomst niet geparkeerd mag worden. De terreineigenaar wil zo het bos onaantrekkelijk maken voor afspraken tussen homoseksuelen in het donker. Overdag mag er wel geparkeerd worden.

Niet-ontvankelijk

Platform Keelbos wil dat de gemeente daar iets tegen doet. ''Het zijn openbare parkeerplaatsen. Die kun je niet zomaar afsluiten'', aldus voorzitter Anthony Mathijsen van Stichting Platform Keelbos. De gemeente Coevorden wilde er eerst de vingers niet aan branden en verwees Keelbos naar Staatsbosbeheer. Want de gemeente is hier niet bevoegd, meende Coevorden. Keelbos werd niet-ontvankelijk verklaard.
De rechtbank Noord-Nederland vindt dat de gemeente wel bevoegd is, maar verklaarde de stichting net als de gemeente niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank heeft Stichting Keelbos bij het 's avonds en 's nachts afsluiten van de parkeerplaatsen namelijk geen rechtstreeks belang. Want het verbod geldt voor iedereen, ook voor wandelaars en andere recreanten. Daar zijn de mensen van de stichting het niet mee eens. ''Het is al heel lang een homo-ontmoetingsplaats'', zeggen ze. En dat moet zo blijven, meent Stichting Keelbos. Daarom maakt de stichting de gang naar de hoogste bestuursrechter.

Vervolg

Over de zaak moet de Raad van State dus een beslissing nemen. Als de gemeente gelijk krijgt, dan is het einde verhaal voor Keelbos. Krijgt de stichting gelijk, dan moet Coevorden de bezwaren van Stichting Keelbos inhoudelijk gaan behandelen. Uitspraak is voor 1 oktober.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.