Rodermarkt afgeblazen: 'Onnodig en teleurstellend'

Rodermarktparade
Alleen de Rodermarktparade mag in afgezwakte vorm doorgaan © RTV Drenthe/Bianca Bosma
Geen Rodermarkt dit jaar. Alleen de kermis en een light versie van de Rodermarktparade mogen doorgaan van het college van B en W in Noordenveld. "Dit is een grote teleurstelling", zegt Lammert Kalfsbeek, voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaken in Roden.
"De Rodermarkt is een evenement dat veel publiek trekt, ook vanuit de omgeving. Het heeft een grote aantrekkingskracht. Daarom is het nu afgeblazen", zegt Kalfsbeek. Hij zag zelf best mogelijkheden om het door te laten gaan. "We hadden kunnen wachten tot 25 september, als er mogelijk coronaversoepelingen zouden worden aangekondigd. Daarna hadden we op het laatste moment kunnen afschalen."

'Overal worden evenementen gehouden'

"Overal in het land zie je dat er evenementen worden georganiseerd", vervolgt Kalfsbeek. "Dat kan wel op een verantwoorde manier. Maar het college vindt blijkbaar van niet. Ik denk dat we nu toch ons weer open moeten gaan stellen naar de wereld."
Waar de Nacht van Roden, de paardenmarkt en de kortebaandraverijen niet doorgaan, gaan de kermis en een kleine versie van de Rodermarktparade wel door. In de parade doen alleen scholen met versierde wagens mee.

'We hebben al zo'n zware tijd'

Voor de Vereniging voor Volksvermaken heeft het afblazen van de Rodermarkt geen gevolgen. "Wij gaan gewoon door met het organiseren van evenementen voor de inwoners van Roden. Maar voor jaarbeurs NoorderExpo, de horeca en andere ondernemers is dit mogelijk lastiger. Zij hebben al een zware tijd en dan wordt hen dit evenement ook nog ontnomen."
Meerdere Drentse jaarmarkten worstelen met de onzekere coronamaatregelen. Bekijk hieronder de reportage daarover van een week geleden:
Rodermarkt afgeblazen: 'Onnodig en teleurstellend'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.