Culturele clubs in Gieten moeten zich nog even behelpen

Hotel Braams
Voor de sluiting maakten verenigingen gebruik van Hotel Braams © RTV Drenthe / Romy Posthumus
Het blijft nog even ongewis of de verenigingen in Gieten een cultuurpodium krijgen bij sporthal De Goorns. Daar zou een aanbouw moeten komen, met plek voor een grote en kleine zaal. Kosten ervan zijn zo'n twee miljoen euro. Maar de gemeenteraad zit nog met allerlei vragen, zo bleek vanavond.
Verschillende verenigingen in Gieten kampen met een gebrek aan oefenruimte. Door het sluiten van verschillende locaties zoals Hotel Braams en de Bethlehemkerk, vreest een aantal clubs straks nergens meer naartoe te kunnen. Noodoefenlocaties als het Dr. Nassaucollege en de brandweerkazerne zijn verre van ideaal.

Goedkoopst bij De Goorns

Een aanbouw bij sporthal De Goorns is volgens een speciale projectgroep de beste optie, en bovendien het goedkoopst. Bij De Goorns zijn al genoeg parkeerplaatsen en kleedkamers en het bestaande sportcafé zou ook door de verenigingen kunnen worden gebruikt. De huidige beheerder van De Goorns zou er extra taken bij krijgen, maar zou daar volgens het adviesbureau extra voor betaald moeten krijgen.
Er zijn ook drie andere opties bij sportzaal De Wendeling. Dat gaat om ondermeer aanbouw, een compleet nieuw gebouw erachter, of sloop voor nieuwbouw. Maar die opties zijn volgens de projectgroep minder aantrekkelijk dan sporthal De Goorns.

Discussie over exploitatie

In de gemeenteraad van Aa en Hunze bleek vanavond het grootste discussiepunt de exploitatie van het verenigingsgebouw. Dat moet volgens wethouder Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen) financieel zo gunstig mogelijk zijn. "Het nieuwe cultuurpodium moet toekomstbestendig zijn." Het college van B&W zou jaarlijks wel een bijdrage willen doen om de continuïteit van het podium te garanderen, mits de raad hiermee akkoord gaat.

Professioneel beheer

Het beheer van het cultuurgebouw is een ander struikelpunt. Aan professioneel beheer hangt een prijskaartje en dat maakt de kosten voor de verenigingen hoger. Want de beheerder van De Goorns zou het er dan bij moeten doen. Een andere optie is dat de clubs het gebouw zelf gaan beheren.
Welke route de gemeenteraad van Aa en Hunze uiteindelijk ook kiest, de plaatselijke verenigingen zullen zich de komende tijd nog moeten behelpen. Op 23 september moet de raad over het plan beslissen. Daarna duurt het zeker nog een paar jaar voordat er een gebouw staat voor de culturele clubs.
De kadernotitie werd tijdens de eerste gemeenteraad van de gemeente Aa en Hunze na de zomervakantie besproken. Alle partijen waren enthousiast over het plan wat door een speciale projectgroep is opgesteld. Wel werd er een aantal vragen gesteld over de exploitatie en het beheer van het toekomstige verenigingsgebouw.

Winstgevend?

Het grootste discussiepunt was de exploitatie van het gebouw. Fractievoorzitter Willem Bartels van de VVD wilde weten of het gebouw winstgevend gaat worden en wat het de verenigingen kost. Wethouder Henk Heijerman laat weten "Dat het lastig is om dit van tevoren te bepalen, omdat het gebouw er nog niet staat." Ook vraagt hij aan de raad of het nieuwe cultuurpodium winstgevend moet zijn. Dat wordt bij de volgende vergadering verder toegelicht.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.