Man krijgt celstraf en behandeling opgelegd na terroriseren ex-vrouw

rechtbank_werkplek_rechter_met_wetboek
De rechtbank legde de man een celstraf van acht maanden op © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Een 45-jarige man uit Rotterdam is voor stalking, vernielingen en wapen- en vuurwerkbezit veroordeeld tot een celstraf van acht maanden, waarvan 133 dagen voorwaardelijk. De man terroriseerde zijn ex-vrouw en hulpverlening in Zuidoost-Drenthe, omdat hij zijn kinderen niet meer mocht zien.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden veertien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De rechter vindt de feiten ernstig genoeg voor een celstraf, maar wil de man niet opnieuw de cel in sturen. Gezien de omstandigheden waarin alles heeft plaatsgrvonden, vindt de rechter het belangrijker dat de man zo snel mogelijk wordt behandeld.

Handschrift verraadt bekladdingen

De Rotterdammer kon het niet verkroppen dat hij na de scheiding zijn kroost niet meer zag. De politie kreeg vanaf 2017 meldingen binnen dat de man zijn ex in Emmen lastigviel. In oktober bekladde de man het oorlogsmonument op de markt in Emmen. De namen van zijn dochters en 'Jeugdzorg Assen' stonden met verf op het monument geschreven. De man ontkende deze daad, maar zijn handschrift komt overeen met het handschrift op het monument.
De man uitte zijn ongenoegen ook door de auto van de advocaat van zijn ex te overgieten met verf en een autoband van de voogd van het gezin lek te steken. Ook gooide hij daar een ruit van het huis in. Ook benaderde de man een psycholoog die bij het gezin was betrokken. Hij zocht de vrouw thuis op. Die voelde zich zo geïntimideerd, dat zij niet langer meer betrokken wilde zijn bij dat gezin.

'Onaanvaardbaar risico'

Tijdens de arrestatie vonden de agenten vuurwerk en een echt lijkend alarmpistool in de woning van de man. Het in het bezit hebben van dit materiaal brengt een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich mee, zei de rechter. De Rotterdammer kampt vermoedelijk met een stemmingsstoornis en persoonlijkheidsproblematiek. Hij heeft geen respect getoond voor andermans eigendommen en de persoonlijke levenssfeer van anderen, zei de rechter.
De man kan moeilijk zijn eigen aandeel erkennen en wijst voortdurend met de vinger naar anderen. Toch is hij wel bereid om te werken aan gedragsverandering. De rechter legde de man niet alleen een behandelverplichting op, maar ook een alcoholverbod en contactverbod met de slachtoffers voor de duur van drie jaar.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.