Bovensmilde brengt laatste groet aan 'treinkaper' Junus Ririmasse

Een erehaag van vlaggen vormt zich voor het Molukse dorpshuis Molo Oekoe in Bovensmilde. Tientallen mensen zijn bijeengekomen om Junus Ririmasse een laatste eer te bewijzen. Hij overleed afgelopen weekend op 71-jarige leeftijd.

Dat hij werd gewaardeerd door de Molukse gemeenschap en de inwoners van Bovensmilde wordt vandaag nog eens duidelijk. Een lange optocht van familie, vrienden en kennissen kronkelt door de straten van het dorp, op weg naar de begraafplaats.

Gerechtigheid?

Ririmasse was een van de negen treinkapers bij De Punt in 1977. Ze hielden tientallen passagiers 19 dagen lang gevangen, omdat ze de Nederlandse regering wilden dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Zuid-Molukse republiek. Uiteindelijk maakten Nederlandse mariniers een einde aan de kaping. Daarbij kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.

Ririmasse overleefde en zette zich in de jaren daarna in voor gerechtigheid van de Nederlandse staat, die volgens hem verantwoordelijk is voor de dood van zijn mede-kapers. In 2013 publiceerde hij het boek 'Het drama van De Punt', waarin hij concludeerde dat de kapers doelbewust werden doodgeschoten door de mariniers.

Niet verantwoordelijk

Na een lange rechtszaak besliste het Gerechtshof afgelopen zomer dat de staat niet verantwoordelijk is voor de dood van de zes Molukkers, tot grote teleurstelling van Ririmasse en de Molukse gemeenschap.

Junus Ririmasse was al enige tijd ziek, hij werd 71 jaar.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
De Punt Bovensmilde Molukken Treinkaping
Deel dit artikel: