Burgemeester Bert Bouwmeester bij afscheid benoemd tot Ridder

Vertrekkend burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden is vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In het gemeentehuis in Coevorden kreeg hij het lintje vanavond overhandigd door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma.

Bouwmeester nam vanavond afscheid van de gemeenteraad, hij vertrekt per 1 oktober als burgemeester van Coevorden. Die functie bekleedde hij bijna achttien jaar.

Verbinding

Volgens Klijnsma heeft Bouwmeester in zijn tijd als burgemeester een indrukwekkende lijst met bestuursfuncties vervuld, vooral gericht op verbinding in de grensregio. "Zo had hij een belangrijke betekenis voor het in vrede samenleven in de grensregio", zegt Klijnsma. Bouwmeester wordt gezien als een unieke en ideale voorzitter bij wie verbinden en resultaten boeken altijd voorop stonden.

Ouders uit Drenthe

Voordat Bert Bouwmeester als burgemeester in Coevorden aan de slag ging, was hij van 1987 tot 1997 in Zaanstad namens D66 raadslid en vervolgens wethouder. Bouwmeester is daar geboren, nadat zijn ouders uit Drenthe vertrokken. Die woonden in Aalden.

Van 1997 tot 2004 was hij burgemeester van Monster, dat vanwege een herindeling als zelfstandige gemeente werd opgeheven. Bouwmeester vond het prachtig om per 1 januari 2004 in Drenthe aan de slag te gaan, in de gemeente waar inmiddels ook zijn ouders weer woonden. Ook spreekt hij de Drentse taal.

"Bouwmeester heeft zijn talenten ingezet voor uiteenlopende maatschappelijke functies op zowel lokaal, regionaal, landelijk als internationaal niveau. Ook staat hij bekend om zijn bijzondere bestuurlijke kwaliteiten, grote staat van dienst en daadkracht. Allen reden voor deze koninklijke onderscheiding", zo werd het ridderschap toegelicht .

Renze Bergsma opvolger

De 62-jarige Bouwmeester neemt vrijdag met een receptie in Zweeloo definitief afscheid van de gemeente en al zijn contacten. Wat hij daarna gaat doen weet hij nog niet, zei hij zaterdag in het Radio Drenthe-programma Cassata. Hij blijft in elk geval voorlopig in Erm wonen.

De 45-jarige Renze Bergsma (CDA) uit het Brabantse Woudrichem volgt Bouwmeester per 1 oktober op als burgemeester van Coevorden.

Lees ook: