Noordenveld gaat schadelijke bermplanten aanpakken

De gemeente Noordenveld gaat 'schadelijke bermplanten' aanpakken. Vanavond werd een ingediende motie door de raad unaniem aangenomen.

In de motie wordt onder meer gewezen naar Jakobskruiskruid, esdoorn, Reuzenberenklauw en Japanse Duizendknoop als boosdoeners. Volgens de indieners van de motie (VVD, ChristenUnie en Gemeentebelangen) vormen zij een gevaar voor mens en dier. "Het risico voor vee wordt steeds groter", gaf VVD-raadslid Nanda Emmens als reden op om snel deze bermplanten aan te pakken.

Maaien effectief

Hoewel inwoners en boeren al jarenlang ten strijde trekken tegen deze schadelijke planten, geeft de raad aan dat bestrijding weinig zin heeft als deze planten in bermen langs gemeentelijke en provinciale wegen gewoon door kunnen groeien.

Volgens raadslid en boer Hendrik Smeenge (Gemeentebelangen) is maaien bijzonder effectief tegen onder meer het Jakobkruiskruid. "Als je het maait, verdwijnt het. Dat zien wij in de praktijk."

De gemeente Noordenveld zal met provincie Drenthe, waterschappen en andere instanties in conclaaf moeten over de aanpak van de schadelijke bermplanten. Wethouder Kirsten Ipema gaf aan dat dit extra geld en tijd kost, maar dat de boodschap helder is. "We zullen dus met de betrokken partijen om tafel gaan."

Deel dit artikel: