Provincie steunt nieuwe fabriek M&G in Assen-Zuid met 1,2 miljoen

De bouw van de nieuwe fabriek van de M&G Group op Werklandschap Assen-Zuid kan nu echt beginnen. Eerder dit jaar besloot het concern al bij Assen-Zuid nieuw te bouwen. Vanmiddag is de grondaankoop getekend door directeur Eric Pans en wethouder Mirjam Pauwels (VVD). De provincie Drenthe steunt de nieuwbouw van de M&G Group met dik 1,2 miljoen euro subsidie.

Volgens gedeputeerde Henk Brink (VVD) van economische zaken zijn er meerdere redenen waarom het bedrijf voor de nieuwbouw 1.250.000 euro aan provinciale steun krijgt. "De 450 arbeidsplaatsen die M&G biedt blijven in de provincie. Die hadden ook uit de regio kunnen verdwijnen, omdat ze ook elders keken. Ze hebben ook mensen in dienst die verder van de arbeidsmarkt afstaan, dat vinden wij als provincie belangrijk. Daarnaast blijft ook de kennis in Drenthe. Naast de fabriek komt er ook een innovatiecentrum voor productieontwikkeling in Assen", aldus Brink.

De subsidie moet officieel nog goedgekeurd worden door Provinciale Staten, maar dat lijkt een formaliteit.

Duurzaam fabrieksgebouw

De M&G Group bouwt op het nieuwe bedrijventerrein bij Assen-Zuid een nieuwe fabriek in rookgasafvoer- en ventilatiesystemen. Het concern zit verspreid in het Noorden over meerdere gebouwen, waaronder op de vestiging Burgerhout aan de Dr. A.F. Philipsweg in Assen. Verder zit in Groningen de vestiging Muelink & Grol. Alles komt straks in Assen-Zuid samen als de M&G Group. De nieuwbouw komst minimaal 30 miljoen euro.

"We hebben gekeken naar goedkopere alternatieven, zoals Oost-Europa, maar hebben toch voor Assen gekozen omdat we een bijdrage willen leveren aan de maatschappij", zegt directeur Pans. Dit doet het bedrijf onder ander door mensen in dienst te nemen die verder van de arbeidsmarkt staan.

De nieuwe fabriek wordt een duurzaam gebouw. Pans: "We willen ook bijdragen aan de energietransitie. We hebben gekeken naar wat haalbaar is en hoe wij ons nieuwe gebouw zo duurzaam mogelijk kunnen bouwen. We hopen begin van 2022 te starten met de bouw. Een jaar later zal alles verhuisd zijn en kunnen we de eerste producties draaien."

Vraag naar grotere kavels

Voor de gemeente Assen is de komst van M&G op Assen-Zuid een opsteker. De gemeente is al tien jaar bezig met het ontwikkelen van Werklandschap Assen-Zuid, maar dat liep eerst niet zo'n vaart. Inmiddels is dat veranderd, zegt Pauwels."Er is veel vraag naar grotere kavels. Die kunnen hier gerealiseerd worden. Daarbij denken we wel aan de ecosystemen en de energietransitie. Maar over drie jaar ziet Assen-Zuid er heel anders uit dan nu."

Op het bedrijvenpark Assen-Zuid komen behalve de M&G-fabriek, een energie-hub met een groen pompstation, een Burger King en een Starbucks. De bouw van de energie-hub is inmiddels ook al begonnen, nadat eerder dit jaar het bedrijvenpark bouwrijp is gemaakt. Volgens Pauwels kan begin volgend jaar getankt worden bij het nieuwe station.

Lees ook:

Deel dit artikel: