Honderden reacties op plan Zonneroute A37

Bij de provincie Drenthe zijn er honderden zienswijzen over de zonneroute langs de A37 binnengekomen. Het exacte aantal ligt naar verwachting ergens rond de 250 tot 300 stuks, maar dat moet nog nader worden uitgezocht, aldus woordvoerder Alies Klomp. De meeste reacties hadden betrekking op de mogelijke komst van een zonnewand van maximaal 6,5 meter hoog bij Erica.

Volgens Klomp draaiden een stuk of vijftig van de ingekomen stukken over vrees voor aantasting van het landschap en de biodiversiteit, verminderd zicht door schitteringen van de panelen en onrust over transformatorhuisjes die hier en daar langs de weg komen. "De rest gaat allemaal over de zonnewand", aldus Klomp.

42 kilometer

Het idee voor een wand maakt deel uit van een voorgenomen 42 kilometer lange zonneroute langs de A37 tussen tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Aan weerszijden aan de weg is het de bedoeling om naast zonnepanelen ook zonnewanden, waaronder bij Erica, te plaatsen.

Vooral vanuit dat dorp stuitte dit laatste op flink wat weerstand. Inwoners vrezen geluidsoverlast en aantasting van uitzicht en landschap. Op 1 september bood de lokale actiegroep ruim 1100 handtekeningen aan op het provinciehuis. Inzet was een definitieve streep door de zonnewand.

In een door de gemeente Emmen gehouden enquête sprak ruim driekwart van de mensen die reageerden zich uit tegen de wand.

Opgelucht adem halen

Of de inwoners van Erica opgelucht adem kunnen halen, moet nog blijken. De provincie buigt zich dit najaar nog over het provinciale inpassingsplan. In het voorjaar wordt er definitief een klap op gegeven.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
emmen a37 erica zonnewand zonneroute
Deel dit artikel: