FC Emmen revancheert zich tegen NAC en wint in Breda: 1-2

Vleugelspits Rui Mendes opende de score namens de ploeg van Dick Lukkien
Vleugelspits Rui Mendes opende de score namens de ploeg van Dick Lukkien © FC Emmen Media
FC Emmen heeft goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie na een heet avondje NAC. De ploeg van trainer Dick Lukkien revancheerde zich tegen de Bredanaars voor de pijnlijke avond in mei toen de Drentse club door toedoen van NAC degradeerde. Door goals van Rui Mendes en Lorenzo Burnet bleef het aan de goede kant van de score: 1-2.
In de slotfase was het nog even billenknijpen voor Lukkien en de Emmer fans, maar uiteindelijk trokken de mannen de Drentse driepunter over de streep. Door de zege staat Emmen nu negende, met tien punten uit zeven duels. Het gat naar koploper Jong AZ is vijf punten. De eerste ploeg die, qua klassering, in aanmerking komt voor rechtstreekse promotie is Excelsior. De Rotterdamse club heeft dertien punten.

Heerlijke openingstreffer

FC Emmen kwam al gauw op voorsprong in Breda. Na tien minuten en een prachtige steekpass van Jari Vlak wist Rui Mendes NAC-doelman Nick Olij met een prachtig wippertje te verschalken, 0-1.
Daarna lieten de gasten het initiatief aan de thuisploeg. Het leverde NAC twee prima mogelijkheden op, die beide niet besteed waren aan Ralf Seuntjens. Aan de andere kant bleef Emmen dreigend in de omschakeling en had Jeredy Hilterman, uit een voorzet van Mendes, zeven minuten voor rust de 0-2 kunnen maken. De kopbal ging echter rakelings naast.

Onnodige gelijkmaker

Op slag van rust raakte FC Emmen de voorsprong op een kinderlijke manier kwijt. Met een man meer op het veld (na het uitvallen van Ligeon) speelde de Drentse club de bal rustig rond. Tenminste dat was de bedoeling, totdat Vlak de bal zomaar inleverde en Mario Bilate richting het strafschopgebied van Emmen kon gaan. Achtervolgd door vier Emmenaren lukte het Bilate er een vrije bal uit te slepen, op zo'n 20 meter van de goal van Brouwer.
Daar ontfermde - uitblinker aan de kant van NAC - Thom Haye zich over. De bal vloog richting de kruising, maar Michael Brouwer wist Hayes inzet ternauwernood, met dank aan de paal, te keren. De rebound was alleen niet voor een Emmenaar. De attente Danny Bakker tikte het leer binnen, 1-1.
Tekst gaat verder onder de foto
Linksback Lorenzo Burnet (#18) kroonde zichzelf met een puike kopgoal tot matchwinner
Linksback Lorenzo Burnet kroonde zichzelf met een puike kopgoal tot matchwinner © FC Emmen Media

Goudhaantje Burnet

Ondanks de tik vlak voor rust kwam Emmen prima uit de kleedkamer en via Van Ooijen (vrije bal uit de kruising getikt) en een gesmoorde poging van Toufiqui waren de gasten ook al snel gevaarlijk. De derde kans na rust was wel raak. Na een schitterende voorzet van Mendes, na een klein uur spelen, kopte de linksback Lorenzo Burnet snoeihard binnen.
Laatstgenoemde bleek springveren ondergebonden te hebben, want met zijn 1 meter 70 torende hij boven de verdediging uit en knikte de bal als volleerd kopper tegen de touwen. Daarmee beloonde de vleugelverdediger zichzelf voor een uitstekende wedstrijd.
Na de 1-2 probeerde NAC, met de onvermoeibare Haye, het tij nog te keren. Zonder succes. Emmen bleef redelijk gemakkelijk overeind en had eigenlijk in de omschakeling nog wel een derde treffer mogen maken.

Rood voor Rösler

NAC eindigde de wedstrijd overigens zonder centrale verdediger Colin Rösler. Na een harde tackle op het Emmer goudhaantje mocht hij vroegtijdig richting de douche. Een andere douche was er nog voor Brouwer. Na een uitstekende verdedigende tackle van Miguel Araujo kreeg de doelman een flinke lading bier over zich heen van het publiek in Breda. Dat was voor scheidsrechter Allard Lindhout een reden om de hectische slotfase kort te onderbreken.

'Niet rustig gezeten'

Lukkien was na afloop opgetogen: "We zijn natuurlijk blij met de punten, maar we hebben het onszelf iets te moeilijk gemaakt. Daar bedoel ik mee dat we te weinig gebruik hebben gemaakt van de ruimte die er lag om te voetballen."
De trainer kon daarom niet rustig zitten om te genieten van z'n ploeg en de voorsprong: "Je weet dat NAC met Seuntjens iemand heeft die uit het niets kan scoren. Uiteindelijk hebben we goed verdedigd, denk ik. Met de punten in de voetbaltas wordt de busreis bovendien iets draaglijker."

Tweede zege in Breda

Het was voor Emmen overigens pas de tweede zege in veertien confrontaties met NAC in Breda. De vorige zege dateerde uit het seizoen 1989/1990.
Jeroen Veldmate: "Deze zege zegt me meer dan de 7-1 van vorige week"

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.