Vivianne Miedema voorkomt blamage Oranje tegen Tsjechië

Vivianne Miedema
Vivianne Miedema scoort de gelijkmaker tegen Tsjechië © ANP Cor Lasker
Vivianne Miedema heeft vanavond met een doelpunt in de slotfase Nederland aan een punt geholpen tegen Tsjechië. In de Euroborg kwam Oranje niet verder dan 1-1. Het was de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het WK in 2023
Oranje verzuimde tegen de Tsjechen voor rust afstand te nemen, hoewel de kansen er wel waren. Jackie Groenen schoot in vrije positie naast, Stefanie van der Gragt zag een aardige volley gestopt door keepster Barbora Votíková, Miedema miste het doel maar net met een kopbal. Shanice van de Sanden had de bal nog een keer voor het intikken, maar deed dat niet.

Tsjechië scoort verrassend

Vervolgens ging het kort na de hervatting mis voor Nederland. Uit een van de spaarzame aanvallen van de Tsjechen scoorde Stasková. Ze nam de bal goed aan en schoot beheerst langs keepster Sari van Veenendaal. In het eerste deel had Tsjechië ook al gescoord, maar die treffer werd wegens duwen afgekeurd.
Met de wel vaker voorkomende wissel Lineth Beerensteyn voor Van de Sanden zette Nederland aan voor een offensief. Pas nadat Lieke Martens op de lat had geschoten, werd het in de 83e minuut gelijk. Miedema scoorde na een pass van Aniek Nouwen. Vervolgens raakte invalster Victoria Pelova ook nog eens de paal.
Sherida Spitse, die tegenwoordig in Emmen woont, maakte na bijna zeventig minuten haar rentree. De recordinternational ontbrak bij de Olympische Spelen, omdat ze kort voor het begin van het toernooi geblesseerd raakte.

Honderdste interland

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Tsjechië werd Vivianne Miedema gehuldigd. Ze heeft inmiddels honderd interlands achter haar naam staan.