Talkin' Blues: Op zoek naar de erfenis van Harry Muskee

Jan Douwe Kroeske
Jan Douwe Kroeske maakte een documentaire over de nalatenschap van Harry Muskee © Jorn Baars
De documentaire Talkin' Blues over de Drentse blueslegende Harry Muskee gaat vrijdag in De Nieuwe Kolk in Assen in première. Daarin gaat televisiemaker Jan Douwe Kroeske op zoek naar de nalatenschap van Muskee. Het is volgende week zondag precies tien jaar geleden dat Cuby op 70-jarige leeftijd overleed.
"Ik ken Harry uit het verleden. Ik heb hem van 1989 tot hij ziek werd regelmatig ontmoet", vertelt Kroeske in het RTV Drenthe radioprogramma Cassata. "En ik heb eerder in 2006 een documentaire gemaakt, naar aanleiding van het veertigjarig bestaan van de Cuby+Blizzards, 'C+B 40 jaar'."
De bekende televisiemaker werd in januari benaderd door initiatiefnemers Johan Kleine (TakeRoot en festival Groeten uit Grolloo 2011) en Wim Entzinger (Stichting Erfgoed Harry Muskee). "Ik heb ruim anderhalf uur met ze gesproken. Van hen kreeg ik de vraag of ik een film wilde maken over de nalatenschap van Harry Muskee, over hoe je tien jaar na zijn overlijden zijn aanwezigheid nog zou omschrijven. Die vraag hield me wel bezig. Ik besloot ja te zeggen en op zoek te gaan."

Interviews

"Ik heb een lijstje gemaakt met personen die ik daarover wilde spreken en heb ze die vraag gesteld. Die mensen hebben uiteindelijk het antwoord gegeven." De interviews vonden plaats in Drenthe, waar hij voormalig manager en vriend Johan Derksen sprak, en op Curaçao, waar Muskee regelmatig verbleef omdat hij er een huis had.
''Wat ik heb gemerkt is dat mensen heel dierbaar hebben gereageerd op mijn vraag over zijn nalatenschap,", zegt Kroeske. "Dat wordt mede ingekleurd door de reis die ik heb gemaakt met het team naar Curaçao, waar zijn weduwe Douwina Oosterhof woont en waar ik ook andere mensen, zoals zijn goede vriend Barry Hay, zanger van de Golden Earring, gesproken heb. Die zit daar ook."

Van pet naar deftige hoed

"Bij Barry Hay komt een grote glimlach op zijn gezicht als hij het over Harry heeft. We hebben het over veel dingen gehad hij wist nog veel. Bijvoorbeeld: "Als Harry op Curaçao kwam, zette hij die kut bluespet af en zette hij een keurige hoed op. Want het was wel een man van stijl."
"Zijn weduwe Douwina vindt alle herinneringen aan Harry, in de vorm van boeken en beeld en bijvoorbeeld het Harry Muskeepad hartstikke mooi", zegt Kroeske. "Maar ze mist haar soulmate en dat doet nog steeds pijn."

Inspiratie

Volgens Kroeske is Muskee ook iemand die hoop geeft en een inspiratie kan zijn voor jonge hedendaagse muzikanten. "DeWolff, Anne-Fay en Meral Polat gaan met zijn muziek aan de slag. Voorgangers kunnen ook een lichtend voorbeeld zijn voor de volgende generatie. Dat heb ik bij hun heel duidelijk gemerkt. Ze spelen ook een nummer van hem in de documentaire."
Talkin' Blues duurt in zijn huidige vorm, zoals hij vrijdag ook wordt vertoond, een uur en een kwartier. "Met ook een bijzondere aftiteling van 1 minuut en 14 seconden waar nog bijzondere beelden te zijn die nog eerder te zien waren", waarschuwt Kroeske. Want veel mensen lopen vaak bij een aftiteling al weg. "Maar waar we nu nog over nadenken is om er misschien ook nog een filmversie van te maken, op verzoek. Zodat we hem kunnen inzenden naar een flimfestival. Voor mijn gevoel moet dat dan een langere versie worden, maar het kan als het moet ook korter."

Een eer

Jan Douwe Kroeske vond het een eer om de documentaire over Muskee te mogen maken. "Ja zeer, ik vond het bijzonder dat ze speciaal mij wilden hebben. Want de provincie Drenthe, die ook deze documentaire ondersteunt, wil dat het ook landelijk uitgerold wordt. Want Drenthe wordt met een persoon als Harry Muskee natuurlijk ook op de kaart gezet."
Wat Kroeske ook geweldig vindt, is dat het filmteam heel geïnspireerd is geraakt door de vele personen die ze hebben gesproken in de zoektocht naar de nalatenschap van Harry Muskee. "De documentaire is uiteindelijk heel anders geworden dan dat ik mij in januari voorstelde", zegt hij.

Bij NPO te zien

Talkin' Blues is zondagavond 26 september te zien op NPO 2 extra om 20.40 uur, en in oktober terug te kijken bij NPO start. Komende vrijdag is de première in DNK in Assen voor genodigden. De provincie Drenthe subsidieerde de documentaire over Muskee met 75.000 euro. Ook de gemeenten Assen en Aa en Hunze betaalden mee, het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de zakenlieden die het Holland International Blues Festival in Grolloo financieren.
Bekijk hieronder de trailer van de documentaire:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.