Ruim twintig nieuwe woningen in Klazienaveen

Goed nieuws voor Klazienaveen: vanaf volgend jaar kan er weer gebouwd worden in het dorp. De gemeente Emmen gaat in totaal 22 kavels uitgeven aan De Doole en het Kruiwerk.

Klazienaveen is op dit moment verstoken van vrije bouwkavels, terwijl de vraag steeds verder oploopt. Inmiddels bestaat er al een wachtlijst met 127 belangstellenden.

De gemeente deed daarom onderzoek naar beschikbare grond en vond de twee braakliggende terreinen aan beide straten als geschikte woningbouwlocaties. "Op De Doole is ruimte voor acht woningen (vier vrijstaand en twee blokjes van elk twee woningen) en het Kruiwerk biedt ruimte voor nog eens zestien vrijstaande woningen", aldus wethouder Jisse Otter.

De plannen voor De Doole zijn al het verst. Deze kavels gaan vanaf volgend jaar in de verkoop. Voor het Kruiwerk moet nog een aantal onderzoeken en bestemmingsplanwijzigingen komen.

"We mikken op het einde van 2022, maar het kan ook het daaropvolgende voorjaar worden", zegt Otter. Op het Kruiwerk bevinden zich momenteel een trap- en een speelveldje. Deze krijgen een nieuwe plaats op het meest oostelijke stuk van de beoogde nieuwbouwlocatie.

Stoelendans

Otter beaamt dat met deze nieuwe kavels de grondhonger in Klazienaveen nog niet gestild is. "Momenteel kijken we ook naar twee andere locaties waar we mogelijk hetzelfde kunnen doen." Welke dit zijn, kan Otter nog niet zeggen.

Een andere kans biedt de enorme stoelendans die het dorp wacht wat betreft de verhuizingen van en nieuwbouw voor diverse scholen. De basisscholen De Planeet, De Spil en De Viersprong verhuizen in 2022 naar nieuwbouw bij het Esdal College.

De Pastoor Middelkoopschool en De Kap willen als twee zelfstandige scholen verder op de locatie van De Planeet.

De Spil is in beeld als plek voor vervangende nieuwbouw voor de verouderde Sint Henricusschool. Het dorpsbestuur ziet deze plek ook zitten voor een nieuwe multifunctionele accommodatie.

Meer onderzoek

Uiteindelijk komen er veel locaties vrij die mogelijk ingezet worden voor woningbouw. Maar eerst is meer onderzoek nodig, aldus Otter.

Naast Klazienaveen bekijkt de gemeente ook binnen andere dorpen naar geschikte kavels. "Denk daarbij aan Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Schoonebeek, Weiteveen, maar ook Emmen zelf."

Binnen Emmen zelf zijn er nog maar twee woningbouwkavels aan de Oude Meerdijk verkrijgbaar. Op dit moment zitten er nog 2000 nog te bouwen woningen in de pijplijn. "Een gemeente met 107.000 inwoners en dan geen kavels: dat kan natuurlijk niet."

Wethouder Jisse Otter (Rechten: RTV Drenthe / Steven Stegen)

Inbreiding

Weilanden opofferen voor de aanleg van nieuwe woonwijken ziet Otter niet zitten. Niets wijst volgens de wethouder op die noodzaak. "De cijfers wat betreft de bevolkingsgroei wijzen daar niet op. Van een trek van westerlingen naar Emmen is geen sprake. Daarom zetten we vooral in op inbreiding en herstructurering", aldus Otter. Dus mogelijkheden binnen of vervanging van bestaande bouw.

Meer woonruimte

Woordvoerder Jan Gerfen van het dorpsbestuur van Klazienaveen is blij met de nieuwe ontwikkelingen. "Zeer positief dat het slot van de lokale woningmarkt af kan." In de tussentijd kijkt het dorp verder.

Want meer woonruimte blijft noodzakelijk. "Daarom kijken wij reikhalzend uit naar de ontwikkelingen rondom de scholen." Volgens Gerfen biedt een lap grond bij buurthuis Ons Belang en een ongebruikt voetbalveld bij de Molenbuurt ook nieuwe mogelijkheden.

Niet iedereen ziet de plannen voor woningbouw op een lap grond aan het Kruiwerk in Klazienaveen zitten. Dat leert een rondgang tijdens een informatiebijeenkomst die vanmiddag werd gehouden in het buurthuis. Mensen zijn niet blij dat een hondenuitlaatgebied en speelveldje opgeofferd moet worden. Ook is verlies van uitzicht een klacht.

Links en rechts werd er positief gereageerd op de komst van nieuwe kavels. Een aantal inwoners maakt zich ook zorgen. Het terrein wordt gebruikt als speelveld en wandelgebied. Anderen waarderen de rust en de ruimte en vrezen dat dit teloorgaat door het nieuwe plan.

Dorpsbestuurder Jan Gerfen was ook aanwezig om een indruk op te doen. Voor de argumenten dat het uitzicht en het gebruik als speel- wandelgebied in het geding zijn, kan hij weinig begrip opbrengen. "Rondom de woningen komen veel bomen en een haag, dus omwonenden zien er nauwelijks iets van", zegt hij tegen ZO!34.

In het plan blijft verder ruimte voor een speel- en een trapveldje. "Wandelaars en hondenbezitters kunnen terecht in een bosje aan de westkant of het natuurgebied aan de zuidkant. Iedereen kan straks alle kanten uit."

Deel dit artikel: