Pak het winterklaar maken van je tuin niet te drastisch aan

Egel in de herfst
Egels maken een nest van takjes en bladeren © Monicore via Pixabay
Natuurorganisaties roepen iedereen op om dit weekend even goed te speuren in de tuin naar egels. Door waarnemingen door te geven help je mee aan het onderzoek naar de egel in Nederland.
Op de site van Tuintelling is het mogelijk de waarnemingen van 25 en 26 september door te geven. Ook een waarneming van nul egels telt mee.

Voorbereiding voor de winter

Het is bijna oktober, van oudsher dé maand om de tuin winterklaar te maken. Dit gegeven stamt uit de tijd dat we onze tuinen er graag netjes bij hadden liggen. Natuurorganisaties adviseren echter om dit niet te drastisch aan te pakken zodat het dierenleven in je tuin beschutting kan vinden.
Het is namelijk ook de maand waarin egels hun voorbereidingen treffen voor de winter. De dieren eten veel in aanloop naar de winterslaap en zijn op zoek naar een veilig plekje waar ze die periode kunnen doorbrengen.

Rommelig

Denk daarom bij het op orde brengen van de tuin aan de egel en houdt een rommelig hoekje over met bladeren en eventueel wat snoeiafval. De stekelige zoogdieren houden van de beschutting van takjes, bladeren en struiken. Ze maken er een nest én vinden er voedsel zoals kevers, wormen, slakken en rupsen.

Helpende hand

Je kunt de dieren ook helpen met een egelhuisje, gekocht of zelf gemaakt. En een buffet met speciaal egelvoer of kattenbrokjes en een kommetje water. Op onderstaande wildcamerabeelden van Tonnie Sterken zie je hoe de egels snoepen van het eten in zijn tuin en er flink ruzie om maken.
Tuin opruimen en egels

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.