Drentse horeca krijgt steun bij corona-toegangscontrole

Drentse gemeenten gaan de horecasector helpen om de invoering van de corona-toegangspas zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zij kunnen daarbij een beroep doen op geld van het Rijk.

In totaal is hier zo'n 1,2 miljoen euro voor beschikbaar in Drenthe. "Wij bieden graag de helpende hand om het voor ondernemers zo eenvoudig mogelijk te maken", zegt Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, na afloop van een overleg met de Drentse horeca.

Zorgen bij de horeca

Hoe de twaalf gemeentes het geld inzetten, verschilt. Maar een voorbeeld is het inhuren van gastheren of -vrouwen of beveiligers. Ook kan het geld worden besteed aan voorlichtingscampagnes.

Onlangs uitte een delegatie van de Drentse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland zijn zorgen over de uitvoering van de toegangscontrole en handhaving. De organisatie maakt zich druk over het tekort aan testcapaciteit, het tekort aan personeel en het mogelijk onvoorspelbare gedrag van gasten. Bovendien raakt het volgens hen de ondernemer in haar gastvrijheidsprincipe.

Verhaal gaat verder onder de video

Landelijke verplichting

Bij burgemeester Out en burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen, die beiden bij het gesprek aanwezig waren, bestaat begrip voor de gemengde gevoelens die de horecasector hierbij heeft. Maar zij geven aan dat het rijksbeleid is dat verplicht moet worden uitgevoerd.

Out doet ook een beroep op alle inwoners van Drenthe: "Wees voorbereid als je ergens naartoe gaat waar je een corona-toegangsbewijs moet laten zien. Dat vergemakkelijkt de controles. En heb respect voor de personen die de controles doen. Ook hier geldt dat we het samen moeten doen. Net als in de afgelopen maanden."

Handhaving bij uitblijven controle

Ondernemers die aangeven niet te zullen gaan controleren, kunnen een handhaver op de stoep verwachten. "We hebben er begrip voor dat iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie. Maar als horecaondernemers op voorhand melden dat zij niet gaan controleren op de coronapas, dan treden we zeker op", zegt Out.

Op het niet controleren op de coronapas staat een boete van 2.500 euro of in het extreemste geval sluiting van een etablissement. Vooralsnog gaan de Drentse gemeenten komend weekend geen extra handhavers inzetten.

Wie morgen binnen wil zitten in de horeca, moet een coronapas laten zien (Rechten: RTV Drenthe)

Meer over dit onderwerp:
Drenthe horeca VRD corona toegangscontrole
Deel dit artikel: