Station Assen en stadsboerderij 't Nijehoff winnen Drentse Architectuurprijzen

Stadsboerderij 't Nijehoff in Emmen en station Assen zijn de winnaars van de Drentse Architectuurprijs.

Het Asser station wint de juryprijs. De stadsboerderij pakt de publieksprijs en de circulariteitsprijs.

Kroon op nieuwe plek

"De stedelijkheid van het nieuwe stationsgebied in Assen is een architectonisch en stedenbouwkundig toonbeeld voor andere steden", volgens de jury. "Alles in het stationsgebied loopt zo vloeiend over in de omgeving dat Assenaren al bijna niet meer weten hoe het vroeger was."

De jury was ook te spreken over de opvallende houten luifel, die wordt gezien als 'een kroon op deze nieuwe plek in de stad'. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company uit Rotterdam, samen met De Zwarte Hond uit Groningen.

Bij de vorige editie in 2018 won De Zwarte Hond ook al de juryprijs met het nieuwe schoolgebouw van De Twingel in Dwingeloo. Het Asser station won een week geleden al de publieksprijs bij de verkiezing van Beste Gebouw van het Jaar, uitgeroepen door de Branchevereniging van Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Het publiek vond Stadsboerderij 't Nijehoff in Emmen de mooiste en ze wonnen ook de circulariteitsprijs (Rechten: Theo Berends)

Dubbel prijs

De afgelopen week kon online gestemd worden voor de publieksprijs. Stadsboerderij 't Nijehoff in Emmen kreeg de meeste stemmen, en won daarmee de publiekprijs. Maar ook van de vakjury kreeg de stadsboerderij de nodige waardering. "De architectuur, de gekozen materialen en detaillering, is verbluffend in z'n eenvoud en de aandacht voor de omgeving is groots", liet de jury weten. Uiteindelijk leverde het de stadsboerderij ook de circulariteitsprijs op. Een prijs die ook door de jury bepaald wordt.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Assen Emmen Drentse Architectuurprijs
Deel dit artikel: