'Bouwen is niet de oplossing voor de woningmarktcrisis'

Het is crisis op de woningmarkt. Er staan weinig huizen te koop, dus zou je zeggen dat het bouwen van nieuwe woningen de oplossing is. Nee, zegt hoogleraar Dirk Bezemer van de Rijksuniversiteit. De woningcrisis los je niet alleen op met stenen.

De hoogleraar noemt dit de 'baksteenmythe'. "Een mythe. Het klopt niet dat er te weinig bakstenen zijn. Dat we alleen door het bouwen van meer woningen de woningnood oplossen," zegt hoogleraar Dirk Bezemer in het programma De Staat van Drenthe.

De hoogleraar geeft aan dat er niet te weinig huizen zijn, maar dat er te veel geld is in de woningmarkt. "Je mag 100 procent van de waarde van je huis lenen. Er worden heel veel hypotheken verstrekt. Dus op allerlei manieren stroomt er heel veel geld de woningmarkt binnen. Dat stuwt de prijs op en daar komen de hoge prijzen van."

Kloof

De kloof tussen huizenbezitters en starters wordt groter. "De samenleving is aan het polariseren. Het verschil tussen huizenbezitters die zomaar tonnen extra geld hebben en mensen die zich voor tonnen extra in de schulden steken is heel groot. Dat gaat echt mis. Het brengt een tweedeling in toegankelijk en betaalbaar wonen en dat zou niet moeten."

In de talkshow De Staat van Drenthe bespreekt presentatrice Marjolein Lauret samen met wisselende gasten een onderwerp dat belangrijk is voor onze provincie. De uitzending gaat dit keer over de oververhitte woningmarkt. En is zaterdagavond te zien om 19.13 uur, 21.13 uur en na 23.00 uur op TV Drenthe. Of kijk de uitzending terug op rtvdrenthe.nl.

Deel dit artikel: